Door het zout in de zee kan het water niet bevriezen. Hoe zit dat dan met de ijskappen op de noordpool?

Lore, 23 jaar
20 juni 2008

Door de huidige problematiek over de opwarming van de aarde stelde ik mij deze vraag. De opwarming van de aarde is niet goed, het ijs op de noordpool smelt hierdoor. Het ijs op de noordpool... Vroeger leerden wij in school dat de zee niet kon bevriezen omdat er zout in zat. We strooien ook zout om de wegen te ontdooien...

Antwoord

Zeewater kan weldegelijk bevriezen. Maar het vriespunt van zeewater ligt lager: door het zout bevriest het pas op -1,9°C. En water krijgt een grotere dichtheid bij afkoeling. Het koude water zakt dus naar de diepte en het warmere water zal dan naar boven opstijgen en het koude water weer aanvullen. Het duurt dus langer voordat zeewater bevriest.


Bij het bevriezen van zeewater wordt het zout niet in het ijs opgenomen. Het zout blijft zitten in een netwerk van kleine ruimtes en het zoekt zich een weg door het ijs. Het ijs van zeewater heeft dus een veel kleiner zoutgehalte dan het water zelf.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Lic. Sigrid Maebe

Wetenschapscommunicator met expertise in landbouw en mariene biologie

Vlaamse wetenschappers in het buitenland

http://ikhebeenvraag.be/help.jsp

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen