Dit op voorwaarde dat ze alle essentiële voedingsstoffen krijgen. Als tomaten kunnen gekweekt worden op rotswol moet dat als particulier toch mogelijk zijn de tomaat te kweken in een pot met zand gevuld? Grond dient mijn inziens grotendeels om de plant, met haar wortels, steun te geven. Gezien er veel kans bestaat dat er na jaren teelt in een serre, gevaar bestaat voor kurkwortel dacht ik om tomaten te kweken in grote potten gevuld met zand omdat dit goedkoper is dan ieder jaar de potten te vullen met verse potgrond.
Beste Jan,
Dat is een goede vraag. Indien de planten inderdaad alle nodige voedingsstoffen krijgen, is het inderdaad mogelijk ze te kweken op zand, rotswol of een andere grondsoort die niets van voedingsstoffen vrijgeeft. Het kweken wordt er daardoor niet eenvoudiger op, aangezien je de planten regelmatig en op tijd moet voorzien van een juiste hoeveelheid voedingsstoffen, terwijl zand in een pot veel sneller de neiging heeft om uit te drogen dan aarde in de grond.
Uitdroging van de potten kan je eventueel vermijden (of vertragen) door de potten in te graven tot het niveau van de grond. Een constante aanvoer van voedingsstoffen kan je bekomen door wat meststof te verdunnen in het water waarmee je de planten bewatert. Een organische meststof kan daarbij een voordeel bieden ten opzichte van minerale meststof, omdat deze de voedingsstoffen trager vrijgeeft.
De grotere, industriële landbouwbedrijven maken dankbaar gebruik van steriele groeibodems (zoals rotswol), water met opgeloste voedingsstoffen en hoogtechnologische controlesystemen om de tomatenkweek efficiënter te maken en het risico op ziekten te verlagen. Maar voor kleinschalige ondernemingen is het vaak goedkoper om 'traditioneel' te blijven werken. Aan jou de keuze of de extra inspanning het verminderde risico op kurkwortel waard is. Alvast veel succes met je project!
Vriendelijke groeten
Francis Meerburg
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
Biologie, Milieutechnologie, Microbiële technieken, Waterzuivering, Biomassa