Waarom zeggen wij ontdooien i.p.v. ontvriezen?

Sarah, 29 jaar
20 juni 2008

Ont- is meestal een negatief voorvoegsel (anti-) zoals bij antwoorden en ontberen en in sommige gevallen duidt het het begin aan van iets zoals bij ontbijten, ontwaken... maar er zijn een heleboel woorden waarin ik de betekenis van ont- niet kan achterhalen: ontmoeten, ontlenen, ontvreemden, ontwaren, ontvangen,... Zijn de 2 betekenissen van het werkwoord onthouden ook resp. afgeleid van 'niet houden' en beginnen met (vast)houden?

Antwoord

Beste Sarah,

Een interessante vraag.
Zoals je zelf al indirect aangaf in de contextbeschrijving van je vraag, wordt ont- inderdaad niet alleen gebruikt als een negatief voorvoegsel (op die manier zou je "ontvriezen" kunnen verwachten), maar ook als een aanduiding van het begin van een proces: beginnen te dooien = ontdooien.

Van Dale geeft vaak ook meer uitleg over de herkomst van een woord en de samenstellende delen. Bvb. voor onthouden: "van ont- voorvoegsel van scheiding + houden; dus eigenlijk apart houden", een achtergrond die voor beide betekenissen opgaat die wij nu als verschillend ervaren: je houdt iets apart van iemand anders als je die persoon iets onthoudt; je houdt iets apart van die vele dingen die je aan je voorbij ziet komen, wanneer je iets daarvan onthoudt: in je brein opslaat.
Ook voor sommige van de andere werkwoorden die je vermeldt, vind je in Van Dale meer uitleg, al zul je voor ontvangen op je honger blijven zitten.
 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw