Welke volkeren woonden er in België tijdens het Romeinse Rijk?

Beau, 16 jaar
29 augustus 2015

Ik denk dan aan Germaanse- of Keltische stammen, maar ik zou graag willen weten welke precieze stammen er precies in het huidige België woonden, geen groep stammen (zoals Germaanse- en Keltische stammen). En is het realistisch dat wij als huidige Belg rechtstreeks afkomstig zijn van leden van zo'n stammen?

Antwoord

Beste Beau,

Voor de komst van de Romeinen woonden binnen de grenzen van het huidige België verschillende Gallische (Keltische) en Germaanse stammen onder hen ondermeer de Menapiërs, de Nerviërs, de Eburonen, de Aduatuken, .... Dit kaartje geeft hun latijnse namen en de plaats waar ze ongeveer gewoond zouden hebben http://users.telenet.be/leopold.winckelmans/afb/belgaest.htm

Dat wij als hedendaagse Belg rechtstreeks zouden afstammen van één van deze stammen lijkt weinig realistisch. Bepaalde stammen werden door de Romeinen reeds sterk gedecimeerd of zelfs uitgeroeid (bvb. de Eburonen) maar belangrijker is de 2000 jaar geschiedenis die daarna volgden.

Na Romeinen 'bezochten'  ook nog de Franken, Angelsaksen, 'Noormannen', Spanjaarden, Oostenrijksers, Fransen, ... ons Belgenland. Ons huidige DNA zal dan ook even divers zijn als onze geschiedenis vrees ik.

Vriendelijke groeten,

Tim Clerbaut

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen