Wat zijn de risico's omtrent cmv bij een tweede zwangerschap?

Duncan, 24 jaar
7 augustus 2015

Ik ben een aantal weken geleden bevallen van mijn dochtertje omdat er sprake was van een CMV besmetting (zwaar hersenletsel - afbreking zwangerschap).

Mijn partner en ik hebben veel vragen over hoe het bij een volgende zwangerschap gaat zijn. Op het internet is veel informatie te vinden over 'hoe klein de kans wel niet is'. Maar bij deze zwangerschap was de kans ook heel, heel klein.

Het valt ons op dat er door gynaecologen vaak wisselende informatie gegeven wordt. Hoe zit het nu echt met de (transmissie)risico's omtrent reactivatie / reïnfectie bij een volgende zwangerschap? Zijn er bijvoorbeeld (recente) onderzoeken omtrent behandelingen/preventie?

Antwoord

Dag Duncan,

De kans op transmissie bij reïnfectie/reactivatie is ongeveer 30 x lager dan bij een 1ste infectie (grootte-orde 1-1,5% ipv 30-40%). De kans dat een door reïnfectie/reactivatie geïnfecteerde foetus ook letsels vertoont, is eveneens kleiner (1-10%), maar de kans op gehoorsdaling is even groot als bij een 1ste infectie. 

De beste preventie blijft nog steeds het toepassen van een aantal hygiënische maatregelen. Je kan hierover meer informatie vinden op onze website www.cmvreg.be onder 'Information for patients' (tekst is in het Nederlands).

Met vriendelijke groeten.

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen