Kan een schaduw sneller gaan dan het licht?

Quinten, 16 jaar
15 juli 2015

Stel je zet een enorm sterke lamp op de aarde. Deze lamp richt je op een andere planeet. Als je iets voor de lamp doet bewegen, dan gaat die zijn schaduw ook bewegen en groter worden naarmate de afstand van de lamp toeneemt. De beweging die voor de lamp plaatsvindt gaat slechts over een aantal centimeter maar op de andere planeet kan deze bewegen over meerdere duizenden kilometers gaan. Dus kan de schaduw dan sneller gaan dan het licht?

Antwoord

Hoi Quinten,

Ja hoor. Men zegt meestal: 'Niets kan sneller gaan de lichtsnelheid', maar formeel geldt: 'Geen informatie kan worden overgedragen sneller dan de lichtsnelheid'. Dat klinkt als een nogal kleine nuance, maar maakt hier het verschil.

Stel, je richt je sterke lamp op een planeet A die zich op zo een afstand bevindt, dat het licht enkele minuten de tijd nodig heeft om de planeet te bereiken, en je houdt een stuk karton voor de lamp zodat enkel deze planeet wordt belicht. Je verplaatst, binnen een seconde, het karton een beetje zodat nu een andere planeet B wordt belicht, die zich op een even grote afstand van jou bevindt, en op een even grote afstand van planeet A. De rand van de schaduw 'bereist' dan inderdaad binnen een seconde een afstand waar licht enkele minuten over zou doen.*

Maar (en dat is de essentie) er wordt daarbij geen informatie overgedragen van planeet A aan planeet B, enkel van de Aarde naar A, en vervolgens van de Aarde aan B. Op planeet B (dat allicht planeet A kan zien), zal men immers pas enkele minuten later merken, dat er geen licht meer op A is gericht: de informatie-overdracht gaat nog altijd 'slechts' met de snelheid van het licht en de fysische wet is niet gebroken.

 

*Merk wel op dat jijzelf dat pas 2 x die paar minuten later zult zien: eerst moet het licht naar die planeet reizen, en het weerkaatste licht weer naar jou terug.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen