Mag ik mijn rekeningnummer doorsturen via e-mail?

Hofman, 18 jaar
16 juli 2015

Ik verkoop boeken via een tweedehandssite en heb een koper gevonden. Deze persoon zou het overeengekomen bedrag willen storten op mijn rekeningnummer, maar ik vroeg me af of er gevaren zijn bij het doorsturen van mijn rekeningnummer als dit in handen valt van eventuele hackers of virussen?

Antwoord

Beste,

Je rekeningnummer is een gegeven van dezelfde orde als bijvoorbeeld je naam en adres. Deze informatie publiek maken houdt in principe geen gevaar in.

Wanneer bijvoorbeeld liefdadigheidsorganisaties een geldinzameling organiseren, zullen ze langs zoveel mogelijk kanalen hun rekeningnummer verspreiden. Intuïtief kan je dus al afleiden dat je rekeningnummer doorgeven niet gevaarlijk is.

Anderzijds moet je je steeds bewust blijven van de gevaren van bijvoorbeeld identiteitsdiefstal. Wanneer een oplichter (het hoeft immers geen 'hacker' te zijn) voldoende informatie over jou kan verzamelen, kan deze zich aan anderen als jou voorstellen. Alleen een rekeningnummer is daarvoor onvoldoende, maar kan een element zijn in de bredere informatieverzameling (zie ook de links bij dit antwoord).

Een virus is een programma en heeft dus geen identiteit. Het is enkel gevaarlijk als werktuig van de crimineel die identiteitsgegevens wil verkrijgen. De bescherming tegen virussen is een breder onderwerp dat hier niet op zijn plaats is. De verzending van je rekeningnummer via e-mail heeft immers weinig met virussen te maken.

Globaal genomen is het geven van je rekeningnummer via e-mail ongevaarlijk.

Met vriendelijke groeten,

 

Junior Burssens

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2018
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen