Kan pectine van suiker methanol maken?

Jeff, 43 jaar
11 juni 2015

Ik maak graag zelf alcoholische fruitbiertjes/jenevertjes.
Gewoon appels en bananen in de mixer doen, aan deze pap bakkersgist toevoegen.

Ik proef een duidelijke alcoholische smaak en aangename vruchtensmaak.
Echter vraag ik me af of het pectinegehalte in het fruit de productie van methanol mogelijk maak?
Zijn deze concentratie's verwaarloosbaar of loop ik risico indien ik hier veel van drink?

Antwoord

Beste Jeff,

pectine heeft een complexe structuur, waarin onder andere ook methanol gebonden zit (om even op de chemie in te gaan: dit is een esterbinding tussen enerzijds methanol en anderzijds de basisbouwsteen van pectine namelijk galacturonzuur). Dit methanol wordt tijdens een gewone vergisting niet vrijgesteld, omdat de gist  niet het juiste enzym (PME of pectinemethylesterease) heeft om die esterbinding te splitsen.

Een probleem met methanol in sappen die vergist zijn, kan wel optreden indien het fruit beschimmeld is. Schimmels maken namelijk van nature het enzym PME aan, want ze gebruiken dat om pectine af te breken zodat ze de vrucht beter kunnen binnendringen. Daarom is het aan te raden om enkel goede grondstoffen te gebruiken als je zelf alcoholische dranken wil maken.

mvg,

Johan Claes

 

Reacties op dit antwoord

  • 16/06/2015 - Jeff (vraagsteller)

    Goede uitleg, erg bedankt!

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen