Wat is de afkomst van deze munt?

pim, 40 jaar
16 mei 2015

Speurwerk op het internet levert niets op. Deze munt wordt op Ebay te koop aangeboden maar ik kan er nergens achtergrondinformatie over vinden. Wanneer is ze gemaakt? Waarvoor wordt ze gebruikt? Welk 'kasteel' wordt op de munt afgebeeld?

Antwoord

De tekst zegt het zelf: S(igillum) Chomunis nevinciis, oftwel het Zegel van de Stad Vinci. Het wapenschild van Vinci was een burcht. Vreemd genoeg was Vinci een kleine gemeente waar geen eigen munten werden geslagen.

Op de voorzijde van de kopermunt staat een portret in profiel van Leonardo da Vinci, in een veel meer gedetailleerde renaissancestijl en daarrond diens naam, in nog veel modernere letters. Heel veel andere munten hebben diezelfde voorzijde, met op de achterzijde dan andere reliëf-voorstellingen: zijn geboorte- en sterfdatum in Romeinse cijfers, een schild met de Engelstalige vermelding van een rondreizende tentoonstelling, hetzelfde schild met de vermelding 'vicii'... Nooit staat er een geldwaarde op vermeld.

Dat helpt bij het identificeren van deze munt: het zijn tokens (jetons, souvenirs) van een rondreizende tentoonstelling die het Italiaanse ministerie van Cultuur in 1940-1942 organiseerde met de wetenschappelijke werken van da Vinci, langs o.a. Rome, New York, Londen en Milaan.

Reacties op dit antwoord

  • 19/05/2015 - pim (vraagsteller)

    Erg bedankt voor deze reactie!

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Karl Catteeuw

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs, Roemeens, muziek

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw