Regenwater filteren met een Micropur Classic pil, die Ag(NO3) bevat. Welke chemische reacties vinden daar plaats?

Alisé, 17 jaar
12 april 2015

Beste,
we kregen de opdracht een eigen ecologische uitvinding te maken. We bedachten de "Filtraplu", een paraplu die regenwater filtert en opvangt in een fles. Zo heb je dus als het regent altijd water bij. Voor het filteren van regenwater kozen we voor een pil, Micorpur die het water zou filteren. Dit hebben we gevraagd aan apothekers die de pil verkocht hebben en zij bevestigden ons dat we er regenwater mee konden filteren. Nu willen we uiteraard de werking van die pil doorgronden, en dus de chemische reacties die plaatsvinden achterhalen. In de pil zit Ag(NO3), dat weten we al maar verder zitten we vast.

Alvast bedankt!
Groeten, het Filtraplu-team

Antwoord

Beste Alisé en Filtraplu-team,

 

zo'n Micropur-tablet filtert eigenlijk het water niet, maar desinfecteert het. Wat is het verschil? Met een filter haal je onoplosbare deeltjes (stof, zand, en indien het filter fijn genoeg is: bacterien) uit een vloeistof (in dit geval water). Het water loopt daarbij doorheen de filter, de deeltjes/zand/bacterien blijven achter op de filter.

Een Micropur-tablet, die inderdaad bestaat uit zilvernitraat (AgNO3), lost op in het water dat je wil zuiveren. Daarbij dissocieert zilvernitraat in zilverionen (Ag+) en nitraationen (NO3-). De zilverionen hebben een antibacteriele werking: zij zullen de ziektekiemen die mogelijk in het water aanwezig zijn afdoden, waardoor het water veilig wordt om te drinken. Dit kan ook met "chloor" (eigenlijk hypochloriet) worden gedaan, maar dat ruikt/smaakt vies.

Micropur-tabletjes zullen dus water wel ontsmetten, maar halen er niks uit. Deze tabletjes zijn dus enkel bruikbaar om water dat al vrij 'schoon' is te desinfecteren. Sterker vervuild water (bv uit een beekje) moet eerst worden gefilterd doorheen bv zand, actieve kool en/of een filtermembraan om er de grootste vervuiling uit te halen. Nadien kan Micropur worden gebruikt om eventuele aanwezige bacterien/sporen/virussen af te doden.

In jullie geval gaat het om regenwater dat je wil opvangen. Dus normaalgezien vrij zuiver water (er kan hooguit wat stof inzitten dat in de lucht hing) waarbij filtratie niet echt nodig is. Dus zou een zilvernitraat-tabletje zeker moeten voldoen om dit water volledig te ontsmetten (mogelijks is zelfs dat niet echt nodig als je vers opgevangen regenwater onmiddellijk zou gebruiken). Water dat ontsmet is met zilvernitraat kan je ook een veilig een tijdje bewaren voor je het opdrinkt.

Hopelijk helpt dit jullie alvast wat verder.

Succes!

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen