Hoe kweek ik appelbomen vanaf nul?

Maxime, 15 jaar
17 juni 2008

Op wat moet ik appelbomen enten om een laagstam te verkrijgen? Zaaien of stekken?

Antwoord

Appelbomen worden vegetatief vermeerderd. Dit wil zeggen dat bij de vermeerdering van appelbomen geen zaden aan te pas komen, maar dat deze gestekt, geënt of geocculeerd worden.

Appelbomen en aardappelen produceren wel zaden, en kunnen dus ook vermeerderd worden met zaden, maar dit wordt in de praktijk zo niet gedaan. De reden waarom voor vegetatieve vermeerdering wordt gekozen is de volgende: De meeste rassen van appel en aardappel zijn zeer heterozygoot. Een gevolg hiervan is dat indien we een appelboom zaden laten produceren en deze laten uitgroeien tot appelbomen, deze hoogstwaarschijnlijk verschillend zijn van de moederboom. Met andere woorden: als je de zaden van een jonagold zaait, zullen hier zeker en vast appelbomen uit komen, alleen zullen het geen jonagolds zijn.

Dus indien je een appelboom ziet die heel goede appels geeft, is vegetatieve vermeerdering de enige weg om de eigenschappen van die boom te behouden. Dit betekent dat alle jonagold appelbomen die voorkomen in de wereld oorspronkelijk afkomstig zijn van één appelboom. 

Om een nieuw ras te maken kruisen plantenveredelaars vele bestaande rassen met elkaar, en zaaien de zaden van de aldus onstane appels uit en laten deze uitgroeien tot appelbomen. Indien ze tussen die bomen één vinden met uitermate goeie eigenschappen, dan vermeerderen ze deze vegetatief. Een nieuw ras is geboren. Het ras Jonagold ontstond door een kruising van de rassen Jonathan en golden.

De vegetatieve vermeerdering van appelbomen vindt meestal plaats door enten: Men neemt een onderstam, maakt een gleufje en zet hier een twijgje van een jonagold (bijvoorbeeld) op.  De onderstam die men gebruikt bepaalt vele eigenschappen van de appelboom, o.a. de grootte. Laagstambomen verkrijgt men dus door een bepaald type onderstam te gebruiken.

De onderstammen op hun beurt worden ook vegetatief vermeerderd door aanaarden van teruggesnoeide planten. Bij boomkwekers kan je deze onderstammen kopen. 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt geco├Ârdineerd door EOS vzw