Vanaf hoeveel graden verdampt water?

philippe, 27 jaar
16 juni 2008

Ik stelde mezelf de vraag nadat ik m'n hand lichtjes verbrand had aan een stoomketel.
Als je een emmer met heet water vult zie je damp verschijnen. Als water stoomt zie je 't ook verdampen. Ik begrijp dat je jezelf verbrandt bij een temperatuur boven 100°C, maar je verbrandt je niet aan elke waterdamp. Dus kwam ik (eindelijk) tot het besef dat water niet verdampt vanaf 100 °C maar al van minder of ben ik hier verkeerd? Ik weet dat water op hogere hoogten bij een lagere temperatuur begint te koken, en dus wordt omgezet in waterdamp. Heeft het dan te maken met de omgevingstemperatuur hoe water zich gaat gedragen? Of zijn hier toch wel vaste regeltjes in?

Antwoord

Beste Philippe,

je moet een onderscheid maken tussen verdampen en koken.

Bij de kooktemperatuur gaat een vloeistof over naar de gasfase bij het toevoegen van energie. Bij het extra toevoegen van energie gaat de temperatuur niet stijgen, maar gaat alle vloeistof over naar gasfase. Deze kooktemperatuur hangt af van de luchtdruk. Op zeeniveau (1 bar) is de kooktemperatuur van water 100ºC, maar bovenop de Mount Everest (bij een luchtdruk van 0,26 bar) is de kooktemperatuur van water slechts 69ºC. Als je water opwarmt in een snelkookpan, zal het pas koken op 120°C.

"Verdampen" is de overgang van vloeistof naar gasfase. Bij "koken" treedt dus ook verdamping op, maar om verdamping te krijgen, moet je de vloeistof niet aan de kook brengen. Verdampen heeft meer te maken met de poging om een evenwicht te bereiken. Als de lucht 100% verzadigd is met waterdamp, zal er geen water meer verdampen (denk maar aan een tropisch klimaat waarbij je zweet niet verdampt, terwijl dat in bvb de woestijn sneller gebeurt). Het feit dat je waterdamp niet ziet, wilt niet zeggen dat er geen verdamping plaatsvindt. Je zal de waterdamp vooral zien als het verschil in temperatuur tussen de vloeistof en de omgevingslucht groot is (zoals bvb bij je emmer met heet water). Op dat moment zal de lucht net boven het vloeistofoppervlak oververzadigd zijn aan damp; het water condenseert dus (kleine druppeltjes, die heet aanvoelen), maar iets verder (bij contact met meer lucht) kan het water weer overgaan in dampfase en "onzichtbaar" worden. Hoe warmer de temperatuur van de lucht, hoe meer waterdamp deze kan bevatten. Om de waterdamp eruit te krijgen (door middel van condensatie) volstaat het dus om de lucht af te koelen (denk bvb maar aan een keukenraam in de winter). Bi verdamping spelen dus temperatuursverschillen en vochtigheid van de lucht een enorme rol.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

ir. Bart De Schouwer

Voor mijn functie ben ik leidinggevende over een groep engineers die productietoestellen onderhouden. Het is vooral met mijn parate kennis (opleiding, interesses, ...) dat ik vragen zou kunnen beantwoorden.

IMEC
Kapeldreef 75 3001 Leuven
http://www.imec-int.com

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen