Hoe kan je een barbecue zo vlug mogelijk aansteken?

Hostyn, 56 jaar
22 februari 2015

Een mogelijkheid is om met een haardroger KOUDE lucht te blazen op het beginnende vuur van de houtskool.
Een andere mogelijkheid is om met een haardroger WARME lucht te blazen op het beginnende vuur van de houtskool.
Bij welk van deze 2 mogelijkheden zal de houtskool volledig branden? En waarom?

Antwoord

Beste Hostyn,

Wanneer je in een luchtstroom op een vlam richt, dan zijn er altijd twee effecten die optreden, en die elkaar tegenwerken. 

Allereerst heb je het verkoelend effect. Dit is een effect dat altijd optreedt. Vermits een vlam makkelijk een temperatuur heeft van enkele honderden graden zal de vlam altijd afkoelen bij een luchtstroom. Dit effect overheerst bijvoorbeeld wanneer je een kaars uitblaast. De vlam koelt dan dermate af dat de verbranding niet meer kan in stand gehouden worden, en gaat uit.

Het tweede effect is dat bij een luchtstroom een grotere zuurstoftoevoer mogelijk is. Bij een normale vlam gebeurt de aanvoer van zuurstof vooral door convectie: de verbrandingsgassen zijn heet, en  daardoor licht en ontwijken langs boven. Hierdoor wordt koele, maar zuurstofrijke lucht aangezogen via de basis van de vlam.  Wanneer we nu een luchtstroom op een vlam richten, dan zal de aanvoer van zuurstof in belangrijke mate vergroot worden, waardoor de vlam feller zal branden. Dit effect zien we bij gebruik van een blaasbalg. 

Uit het bovenstaande blijkt dat het afkoelend effect van een luchtstroom veel minder is wanneer de luchtstroom warmer is. Persoonlijk heb ik goede ervaringen met een verfstripper om een barbecue aan te steken. Doordat de luchtstroom zeer heet is, komt de verbranding snel op gang.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen