Hoe kan het dat 2 windmolens naast elkaar toch in tegenovergestelde richting draaien?

Ruben, 20 jaar
8 februari 2015

Ik heb in Nederland een moderne en een oude windmolen gezien, die vlakbij elkaar stonden. Ze draaiden in tegengestelde richting. Hoe is dit mogelijk?

Antwoord

Dag Ruben

Dat molens in tegengestelde richting draaien kan heel eenvoudig verklaard worden: de draairichting wordt bepaald door de hoek die de wieken maken ten opzichte van de windrichting. Je kan dat perfect vergelijken met de schroef die een boot aandrijft: naargelang de hoek die de wieken maken met de vaarrichting moet de schroef links- of rechtsom draaien om de boot vooruit te bewegen. Elke booteigenaar weet of zijn vaartuig uitgerust is met een links- of een rechtsdraaiende schroef.

Interessant is de vraag waarom een molen links- of rechtsom draait. De meeste moderne windmolens draaien rechtsom. We zijn dat zo'n beetje gewend: het is de richting van de zon, van horlogewijzers, enz. Men is het er niet helemaal over eens waarom veel klassieke molens dan linksom draaien. Eén verklaring zegt dat de molen dan eenvoudiger te bedienen is voor de molenaar. De meest logische verklaring is echter de volgende: de wieken van een dergelijke molen zijn gemonteerd op een draaias. Hiervoor werd/wordt uiteraard een boomstronk gebruikt. Nu is het zo dat bomen rechtsom groeien, met de draaibeweging van de zon mee. Als zo'n boomstronk nu belast wordt tegen zijn groeirichting in, komen de houtvezels mogelijk eerder los, waardoor de as van zijn stevigheid verliest. Wordt de as belast met zijn groeirichting mee, dan wint hij juist aan stevigheid. Voor een meer diepgaande verklaring verwijs ik je graag naar de link!

Met vriendelijke groeten

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Tony Vandenborn

elektronica, telecommunicatie

UCLL
UC Leuven Andreas Vesaliusstraat 13 | 3000 Leuven Hertogstraat 178 | 3001 Heverlee UC Limburg Campus Diepenbeek, Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek
http://www.ucll.be

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen