Wat is juist het verschil tussen hydrolyse en hydratatie?

Hilde, 41 jaar
21 januari 2015

Mijn collega en ikzelf komen er niet uit wie gelijk heeft, dus ik stel graag de vraag aan u. Wat is juist het verschil tussen hydrolyse en hydratatie? Als we handboeken erop nalezen, worden deze begrippen vlotjes door elkaar gebruikt en zo zijn we beginnen te discussiƫren. De discussie is gestart bij de vraag of het 'de hydrolyse van etheen tot alcohol' is of 'de hydratatie van etheen tot alcohol'. Ikzelf denk hydrolyse...

Antwoord

Beste Hilde,

De termen hydrolyse en hydratatie in de context van organische reacties hebben een bepaalde betekenis, maar zoals je zegt zie je soms dat deze begrippen een beetje door elkaar gebruikt worden.

Hydratatie (reactie) betekent letterlijk water toevoegen aan een verbinding, dus achteraf is de brutoformule toegenomen met H2O. Dus dit type reactie is het best gekend voor onverzadigde verbindingen bv etheen dat een hydratatiereactie ondergaar tot ethylalkohol.

Hydrolyse daar zit het woorddeel "lyse" in en dat verwijst naar doorbreken, meer bepaald iets doorbreken onder invloed van water ("Hydro"). Dit betekent dat je na de reactie brokstukken krijgt van de oorspronkelijke verbinding. je kan zeggen dat de brutoformule van de finale verbinding afgenomen is. Dus de reactie van esters, zuurchlorides, amides en dergelijken met water ter vorming van een carbonzuuur en een brokstuk (OR, Cl, NH2, ...) is een hydrolysereactie.

Ik hoop dat dit verduidelijkend werkt.

vriendelijke groeten

 

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen