Hoe komt het dat men in Spanje nog erg gelovig is, maar homoseksualiteit is er toch het meest is geaccepteerd?

Steven, 15 jaar
12 januari 2015

Hallo,

Een tijdje geleden leerde we in school over plaatsen waar religie nog heel belangrijk is. Toen de leerkracht zei dat in Spanje nog heel veel mensen hun godsdienst strikt naleven was ik wel verbaasd. Ik had een tijdje tevoren vernomen dat uit onderzoek bleek dat Spanje een van de landen is dat homoseksualiteit het meest accepteert. Meestal gaan die twee zaken niet goed samen. Hoe komt het dan dat het daar wel zo is?

Antwoord

Ik zou beide elementen van de stelling eerst sterk relativeren:

  • Er is nog een deel van de Spaanse bevolking dat sterk katholiek is, maar over het algemeen is de Spaanse maatschappij heel erg geseculariseerd. Dat was al tijdens de Spaanse Burgeroorlog het geval, maar is sinds het einde van het Franco-regime nog veel sterker geworden. Zo ultra-katholiek is de doorsnee-Spanjaard niet.
  • Zo vooruitstrevend is Spanje ook niet als het op gender-gelijkheid aankomt, en holebi-rechten in het bijzonder. Vooral Zapatero trok daarin voor, en kende daarbij sterke tegenstand: de erkenning van huwelijk tussen hetzelfde geslacht (2005), versoepeling van adoptie, abortus en echtscheiding (2006) en een regering met meer vrouwelijke dan mannelijke leden (2007) konden telkens rekenen op betogingen in Madrid en kritiek in conservatieve kranten als El Mundo en tegenkanting van de katholieke Partiduo Popular.

De ommekeer lijkt opmerkelijk, maar ligt in de lijn van andere Westerse samenlevingen: toegenomen welvaart, verstedelijking, secularisatie, vrouwen die studeren en buitenshuis werken, voorzichtige rolmodellen in media (de films van Almodovar! de liedjes van Mecano!)... het hielp allemaal om denkbeelden te veranderen. Zapatero heeft dat geforceerd, en heeft daarvoor uiteindelijk ook met een verkiezingsnederlaag betaald - maar de ommekeer kon niet meer teruggedraaid worden.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen