Hoe nauwkeurig weegt een weegschaal?

Samuel, 22 jaar
28 december 2014

Er bestaan merken van digitale weegschalen die beweren een weegnauwkeurigheid van 0,1 gram te hebben. Zijn deze werkelijk zo nauwkeurig? Er zijn namelijk veel prijsverschillen in weegschalen. Worden deze geijkt?

Hebben weegschalen geen meetfout dat je in een percentage kan uitdrukken?

Iets dat bijvoorbeeld 100 gram of de weegschaal weergeeft, weegt eigenlijk 101 gram door de meetfout.

Ik vermoed dat er ook factoren zoals tocht, temperatuur en trillingen invloed hebben op de meting van iets op een weegschaal?

Misschien is de volgende vraag ook opgelost als ik een antwoord krijg:
Hoe nauwkeurig meet een digitale thermometer de temperatuur?

Antwoord

Dag Samuel

Er bestaan weegschalen (balansen) met heel verschillende toepassingen en bijhorende specificaties, denk maar aan personenweegschalen en de weegschalen die je in een apotheek of labo gebruikt, de diamantbewerker, ...

Kenmerkend voor een balans is
- het weegbereik: hoeveel kan je maximaal aflezen
- afleesnauwkeurigheid: wat is het kleinste massaverschil
- reproduceerbaarheid: hoe groot zijn de verschillen als je herhaalt. Dit is vaak even groot als de afleesnauwkeurigheid.

Naargelang wat je van een balans verwacht en eist varieert de prijs natuurlijk ook. Hoe lager de massa en hoe nauwkeuriger (meer decimalen), hoe duurder. Een balans tot 200g die op 0,001 g kan wegen is goedkoper dan één op 0,0001 g.

Balansen worden inderdaad geijkt. Tegenwoordig kan dat via een intern systeem, je moet dan enkel een toets indrukken en een inwendig ijkgewicht wordt gecontroleerd. Je kan ook een ijkgewicht gebruiken, best aangepast aan wat je wil wegen (geen 100 g als je diamantjes van 0,5 g wil wegen).

De meetfout als percentage weergeven wordt quasi niet gedaan denk ik, ze is gewoon heel klein en hangt ook af van de massa. Zo is een fout van 0,1 g op 100 g wel heel groot, het is vaak 0,001 op 300 of zo.

Omgevingsfactoren zoals vocht en trillingen hebben zeker invloed op de metingen, daar vind je heel wat richtlijnen voor.

En ja, voor thermometers geldt een gelijkaardig verhaal, de prijzen zullen weer verschillen naargelang wat je ermee wil doen.

Hopelijk kan je zo verder.

Met vriendelijke groeten

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Marina Vanhecke

analytische chemie toxicologie bodemsanering

UCLL
UC Leuven Andreas Vesaliusstraat 13 | 3000 Leuven Hertogstraat 178 | 3001 Heverlee UC Limburg Campus Diepenbeek, Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek
http://www.ucll.be

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen