Kan het hergebruiken van kunststof drankflessen schadelijk zijn voor de gezondheid ?

Jeroen, 39 jaar
17 december 2014

Soms gooi ik kleine kunststoffen drankflessen (PE en PVC) niet bij het PMD afval, maar was ze uit met warm water en detergent en hergebruik ze als "drinkbus".
Ik heb mij echter laten vertellen dat dit niet aangeraden is en zelfs schadelijk kan zijn voor de gezondheid, omdat de gebruikte kunststoffen niet voorzien zijn op dergelijk hergebruik en er daarbij schadelijke stoffen kunne vrijkomen. Klopt dit ?

Antwoord

Dag Jeroen,

Wettelijk gezien mogen kunststofverpakkingen niet meer in contact komen met voedingsmiddelen tijdens hun "tweede leven". Hiervoor bestaan twee redenen:

1. Als je een fles van PET (verpakking voor koolzuurhoudende dranken) wil hergebruiken, door ze te wassen bvb. dan kan je deze fles niet gegarandeerd kiemvrij maken, omdat dergelijke flessen al verweken vanaf 70 °C. Flessen van polycarbonaat kunnen wel gesteriliseerd worden. Deze flessen zijn echter duurder, en worden nooit als wegwerpfles gebruikt. Je vindt dit soort flessen bvb als zuigfles voor babies.

2. Als je een kunststofverpakking wil recycleren door de verpakking te vermalen en vervolgens opnieuw te smelten en te spuitgieten, dan is het probleem dat er bij elke spuitgietcyclus een beetje ontbinding van de kunststof gebeurt, waardoor laagmoleculaire stoffen ontstaan. Deze kunnen naar de verpakte voeding migreren en eventueel schadelijk zijn voor de gezondheid (of een slechte geur of smaak geven aan het voedingsmiddel). 

Drankflessen van PVC (polyvinylchloride)  zijn overigens al heel wat jaren niet meer op de markt, en PE (polyethyleen) wordt eerder weinig gebruikt voor drank, eerder voor niet-voedingsmiddelen (shampoo en dergelijke).

Als je kunststofflessen reinigigt met detergent, weet dan dat sommige stoffen van het detergent kunnen opgenomen worden door de plastic wand van de fles, en later terug afgegeven worden aan het voedingsmiddel. 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen