Hoe komt het dat de lucht boven een barbeque wazig is?

Ruben, 18 jaar
13 juni 2008

Boven een hete barbeque is er een zone waardoor je de dingen wazig ziet. Hetzelfde gebeurt als het koud is en je een raam open zet.

Antwoord

De lucht boven een barbeque wordt mee verwarmd door de kolen of het gas, en is veel heter dan de lucht in de omgeving. De lucht stijgt dus erg snel en dit veroorzaakt turbulentie, een opwaartse wind. Die turbulentie zorgt ervoor dat er in de lucht boven een barbeque op verschillende plaatsen verschillende temperaturen zal hebben die constant veranderen door de snelle beweging van de lucht.

Lucht breekt ook het licht dat naar onze ogen komt (dit is de reden waarom lucht, hoewel ze doorzichtig is, overdag toch blauw zal zien en 's avonds eerder rood). Koude lucht heeft een grotere dichtheid dan warme lucht, en koude lucht heeft een grotere brekingsindex. Omdat onze hersenen gewoon zijn aan het kijken in koude lucht, interpreteren ze beelden in warme lucht verkeerd. In warme lucht lijken we dingen recht voor ons zien, die zich eigenlijk boven of beneden ons bevinden. De warme lucht werkt als een soort lens die het beeld afbuigt.

De mate van afbuiging van beelden wordt bepaald door de richting van de temperatuursverschillen tussen koudere en warmere lucht. Omdat de lucht boven een barbeque zo beweeglijk is, verandert die richting boven een barbeque constant, en we zien dus constant allerlei beelden onder allerlei hoeken: het beeld is wazig en beweeglijk.

Een minder beweeglijke vorm van dit effect kom je bijvoorbeeld ook tegen op de autosnelweg op een warme dag: er lijken zich waterplassen te vormen op de straat in de verte. Dit is eigenlijk geen water, maar gewoon een afspiegeling van de blauwe hemel boven ons: we zien iets dat zich boven ons bevindt (de hemel), en het lijkt alsof het zich recht voor ons op het wegdek bevindt. Ook fata morgana's ontstaan op een gelijkaardige manier. Omdat de temperatuursverschillen hier veel kleiner zijn dan bij een barbeque, zijn die afspiegelingen ook minder turbulent - ze schommelen wel een beetje, maar je kan meestal nog wel zien wat het is.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

drs. Joachim Ganseman

informatica, digitale signaalverwerking, met focus op bewerken en verwerken van audio en muziekgegevens

Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.uantwerpen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen