Waren er eerst insecten of vissen?

Nathan, 10 jaar
11 oktober 2014

Ik vraag mij af wat nu eerst is ontstaan: insecten of vissen? De meeste bronnen tonen vissen, maar het werkboek 'Mikado' 5e leerjaar zegt dat het insecten zijn.

Antwoord

Dag Nathan,

Het oudste insectenfossiel die men tot nu toe vond is Rhyniognatha hirsti uit het Onder-Devoon in Schotland (de befaamde Rhynie Chert) en is zo'n 400 miljoen jaar oud. Van die ouderdom worden ook fossiele springstaarten gevonden - geen insecten, maar wel nauw verwant.

Fossiele vissen vindt men reeds in oudere gesteenten. Een aantal rare en dubieuze vormen zijn bekend van uit het Cambrium (zo'n 500 miljoen jaar oud), maar even later zijn reeds herkenbare vormen van vissen te zien in gesteenten die ouder zijn dan deze waarin het oudste insect werd gevonden. Het is wel zo dat de vissen zich heel sterk ontwikkelden in het Devoon, dus in de tijd van Rhyniognatha hirsti. Het Devoon wordt daarom soms ook wel het "tijdperk van de vissen" genoemd.

Het ziet er dus naar uit dat je vissen inderdaad ouder kan noemen dan isecten. Natuurlijk kan de vondst van nieuwe fossielen dit beeld nog veranderen in de toekomst!

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen