Hoe wordt een slak geboren?

James, 10 jaar
12 juni 2008

Op de speelplaats vertelde een vriend van me een mop over slakken. Toen schoot de vraag me te binnen: hoe wordt een slak geboren met zo'n huisje?
Of doet hij dat zonder huisje? Zoals je ziet,ik kan er geen touw aan vastknopen!

Antwoord

Beste James,

De meeste slakken leggen eitjes waar dan babyslakjes uitkruipen (een beetje zoals een kuikentje uit een vogelei komt). Die babyslakjes hebben op dat moment al een huisje!
Nu zijn er ook slakken die hun eitjes in een soort broedzak bijhouden en die dus hun eitjes als het ware inwendig uitbroeden. Als de babyslakjes dan uitkomen, blijven ze voor een korte tijd in die broedzak zitten en pas als ze al ietsje groter zijn, komen de babyslakjes dan uit de broedzak van de moederslak naar buiten. Zulke slakken die geen eitjes leggen, maar die hun babyslakjes direct ter wereld brengen, noemt men levendbarend. Uiteraard hebben ook die babyslakjes dan al hun huisje.
Sommige zeeslakken doen het nog anders: zij produceren eitjes die ze in het water laten rondzweven tussen het plankton (dat zijn al die microscopisch kleine diertjes en plantjes die in water rondzweven). Uit die planktonische eitjes kruipt dan een héél klein larfje dat geen huisje heeft en dat eigenlijk ook helemaal niet lijkt op een slakje. Dat larfje noemt men de Trochophora-larve en het blijft tussen het plankton zweven, waar het zich zal voeden en groeien. Als het larfje dan groot genoeg is (maar voor ons blijft het nog altijd microscopisch klein) gaat het een gedaantewisseling ondergaan waardoor een nieuw type van larfje ontstaat dat men de Veliger-larve noemt. Die Veliger-larve heeft nu wel een een huisje en naarmate dit larfje dan groter wordt, wordt het huisje zwaarder en zinkt de larve naar de bodem, waar ze zich verder zal ontwikkelen tot een volwassen slak.

In het filmpje zie je bijvoorbeeld een babyslakje van een appelslak dat nog in het eitje zit. Het babyslakje beweegt in het eitje en als je goed kijkt zal je de oogjes zien (twee donkere puntjes). Verder zie je ook duidelijk het huisje.

Verder voeg ik hier nog wat foto's en filmpjes toe die je een beter idee geven van de geboorte van slakjes.

Hopelijk is hiermee je vraag beantwoord.

Met vriendelijke groeten,
Thierry Backeljau

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw