Is malolactische gisting in wijn wel een echt gistingsproces?

Tom, 30 jaar
25 september 2014

Sommige bronnen spreken van gisting anderen beweren dan weer dat het strictu sensu niet om een gistingsproces gaat.

Antwoord

Beste Tom,

Het is niet scherp afgelijnd wat nu gisting is en wat geen gisting is. In het geval van de malolactaat 'gisting' waarbij appelzuur (malaat) omgezet wordt naar melkzuur (lactaat) zou ik van gisting spreken. Er wordt bij deze omzetting CO2 geproduceerd maar vooral ook energie onder de vorm van ATP die de melkzuurbacteriën benutten voor hun groei.

Met vriendelijke groeten,
Anita Van Landschoot

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Dr. Anita Van Landschoot

brouwerijtechnologie biochemie

Hogeschool Gent
Jozef Kluyskensstraat 2 B-9000 Gent
http://www.hogent.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen