Waarom wordt de onderkant van een gevuld glas nat?

Chelsea, 23 jaar
23 september 2014

Als ik een glas vul met bv. cola, water, iets van alcohol... dan wordt de onderkant van het glas na een tijdje nat en druppelt dit zelfs als ik het ophef. Hoe komt dit?

Antwoord

Tenzij het glas lekt of er drank is gemorst, vindt hier condensatie plaats van water uit de lucht. Vermoedelijk is de drank die je drinkt onder kamertermperatuur, waardoor ook het glas afkoelt. Terwijl bij het verhogen van de temperatuur water verdampt (bijvoorbeeld in een verwarmde kookpot), gebeurt bij het verlagen van de temperatuur precies het omgekeerde: water in gasvorm uit de lucht kan op het koude oppervlak gaan zitten en vormt daar een vloeibare fase.

Waarom condensatie plaatsvindt? Bij een bepaalde temperatuur kan de lucht maximaal een bepaalde hoeveelheid water (gemeten in 'watermoleculen per kubieke meter') vasthouden - dit wordt ook wel de 'verzadigingslimiet' genoemd. Hoe hoger de temperatuur, hoe hoger deze concentratie kan zijn, en omgekeerd, hoe lager de temperatuur, hoe lager de maximale concentratie. Aan de gekoelde lucht rond het koude glas is de maximale concentratie dus lager dan die in de omringende lucht die bij kampertemperatuur is, en zet het 'teveel' aan watermoleculen in deze koude zone zich af aan het glas. Na een tijdje is dat zoveel dat inderdaad waterdruppels worden gevormd.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen