Krijgen we nog een witte kerst ?

annick, 13 jaar
17 september 2014

De zon warmt de aarde op en de ijskappen beginnen te smelten...

Antwoord

Beste Annick,

Zoals je aangeeft vindt er een felle opwarming van de aarde plaats en merken we dat de ijskappen aan het afsmelten zijn. Dit betekent echter niet dat we in de nabije toekomst geen enkele witte kersten meer zullen hebben. De opwarming van het klimaat zal voor België twee effecten hebben in de winter:

- doordat de temperaturen hoger zijn is de kans groter dat de neerslag valt als regen (en niet als sneeuw) (minder kans op witte kerst)

- doordat de temperaturen hoger zijn kan de lucht vochtiger worden en is de kans op neerslag groter (meer neerslag, dus meer kans op een witte kerst)

Het eerste effect (hogere temperatuur --> meer regen) zal normaal gezien groter zijn en op langere termijn is de kans dan ook groot dat we minder witte kersten zullen hebben. Vorige winter was zeer uitzonderlijk zacht, met amper vriestemperaturen, maar in de komende decennia zullen we zeker nog koude periodes (vriestemperaturen) hebben rond kerst en als er dan neerslag valt dan zal dit onder de vorm van sneeuw zijn! Je mag dus zeker nog hopen op wat witte kersten!

Met vriendelijke groeten,

Harry

 

 

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen