Kan men een diepvriezer in stukken zagen zonder dat er schadelijke dampen vrijkomen?

Marie-Thérèse, 76 jaar
10 september 2014

Een diepvriezer (koffermodel) staat reeds jaren buiten gebruik in de kelder en kan niet meer buiten gebracht doordat hij geplaatst werd alvorens de muur voor de keldertrap te metsen. Mag men deze diepvriezer in stukken zagen zonder dat er schadelijke dampen door het ganse huis verspreid worden?
Bij voorbaat dank voor het antwoord.

Antwoord

Beste Maria,

Kort antwoord: neen, u kan deze diepvries best NIET zomaar in stukken zagen! In de diepvriezer, net als in een koelkast of een airco, zit immers een "koelmiddel" (=gas bij normale temperaturen, vloeistof onder hoge druk). Als u de diepvries in stukken zaagt, komt dit vrij als een gas in uw huis & later in de atmosfeer. Dat kan één of meerdere nadelige gevolgen hebben, afhankelijk van welk type gas in de diepvries gebruikt wordt. (Onderaan dit antwoord vindt u meer details).

Praktisch: u kan best een koeltechnische of airco-firma contacteren, zij kunnen dit gas met een vacuum-toestel recupereren (afzuigen). Daarna kan de diepvries wel zonder gevaar in stukken gezaagd worden. Achtergrond: Er zijn een tiental koelmiddelen die men frequent gebruikt in diepvriezers, die allen met een "R-nummer" aangeduid worden. U vindt hierover meer uitleg op: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_refrigerants 1). Zeer oude diepvriezers bevatten meestal koelmiddelen R11 of R22 die chloorhoudend zijn (zogenaamde CFKs), en daardoor zeer schadelijk voor ozonlaag zijn als ze vrijkomen. Bovendien dragen ze ook sterk bij tot de opwarming van de aarde. Het is daarom bij wet verboden om deze bewust in de atmosfeer vrij te laten. Ook zijn deze gassen typisch zwaarder dan lucht, zodat ze in een slecht geventilleerde ruimte (bv een kelder), de lucht kan verdringen en verstikkingsgevaar zou kunnen opleveren. (Al gaat het bij een kleine diepvries meestal maar over een paar honderd gram koelvloeistof) 2) Koelmiddelen die meer recente gebruikt worden in Europa, zijn gefluoreerd ipv gechloreerd (bv R134a, zogenaamde FCKs). Daardoor hebben ze geen nadelig effect op de ozon-laag, maar dragen ze nog bij tot de opwarming van de aarde, als het gas vrijkomt in de atmosfeer. 3) In nog andere toestellen worden propaan-, butaan- en andere gasmengsels gebruikt. Deze zijn ontvlambaar en vertonen ook een risico op ontploffing bij hoge temperaturen (bv bij gebruik van een slijpschijf).

Dus: best niet zomaar opensnijden!

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw