Hoe lang overleeft het ebolavirus buiten het lichaam?

Chris, 30 jaar
10 augustus 2014

Naar aanleiding van de huidige uitbraak van ebola in West-Afrika vraag ik me af hoe lang het ebolavirus besmettelijk is buiten het lichaam, bijvoorbeeld op beddengoed met lichaamsvocht van een ebola-patient of toiletten waar ebolapatienten zijn geweest (met diarree of braaksel).

Kan het nog dagenlang andere mensen besmetten (die geen direct contact hebben met de ebola patient)?

Antwoord

We weten niet wat de precieze duur is van besmettelijkheid van lichaamsvochten die ebolavirus bevatten.

We nemen aan dat lichaamsvochten in vloeibare toestand en in aanwezigheid van organisch materiaal waarschijnlijk nog dagenlang besmettelijk zijn. Wanneer de lichaamsvochten zijn opgedroogd en aan de zon zijn blootgesteld, zal de besmettelijkheidsgraad snel afnemen. Dit geldt ook voor andere virussen zoals het hiv-virus.

Bij een ebola-epidemie geldt de regel dat alle lichaamsvochten gedecontamineerd moeten worden met een natriumhypochlorietoplossing (bleekwater, 1/10 verdunning) die gedurende minstens 10 minuten moet inwerken.

Materiaal dat doordrenkt is van bloed en dat moeilijk te reinigen of te ontsmetten is (matrassen e.d.) wordt bij voorkeur verbrand.

Antwoord van Dr. Jan Clerinx, arts tropische geneeskunde

Reacties op dit antwoord

  • 27/08/2014 - Chris (vraagsteller)

    Er is steeds de vrees dat ebola zich buiten Afrika zal verspreiden o.a. in Europa. Naar mijn mening werden toch te weinig maatregelen genomen om de ebola-epidemie in West-Afrika tegen te houden. Het zou nog minstens een halfjaar duren voor ze de ebola epidemie onder controle krijgen. Ik zou toch geen PANDEMIE (wereldwijde epidemie) van ebola willen zien met miljoenen doden. Vandaar de vraag hoelang ebola besmettelijk blijft.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen