Hoelang is het ebolavirus buiten het lichaam nog besmettelijk (in braaksel, ontlasting, speeksel, zweet)?

Chris, 30 jaar
9 augustus 2014

Stel, er heeft iemand binnen het gezin ebola opgelopen na een reis. De persoon braakt of verliest bloed.
Hoe lang is het ebolavirus, als het buiten het lichaam is (in zweetdruppels, speeksel, ontlasting, bloed of braaksel) nog besmettelijk voor andere mensen?

Kan je nog besmet raken als je braaksel opkuist, dagenlang nadat iemand met ebola heeft gebraakt?

Antwoord

Er zijn verschillende aspecten aan deze vraag die beantwoord dienen te worden.

1. Hoewel Ebola als zeer besmettelijk wordt beschouwd, is het niet zo dat het makkelijk verspreidt. Immers, je moet contact hebben met een besmet persoon (die per definitie ziek moet zijn) om Ebola te kunnen krijgen. Met andere woorden, om Ebola te krijgen tijdens een reis zonder dat de andere familieleden zouden weten dat je besmet bent, lijkt mij onmogelijk.

2. Ja, je kunt van alle lichaamsvochten (diarree, braaksel, bloed, zweet, ...) Ebola krijgen, maar enkel als er contact is met slijmvliezen of de huid gekwetst is. De lichaamsvochten van het Ebola slachtoffer moeten hiermee in contact komen. 

3. Ja, je kunt besmet raken als je de lichaamsvochten van een Ebola opruimt. Hoe lang na het besmeurd raken van de oppervlakte die opgeruimd wordt, is moeilijker in te schatten. Dit zal immers afhangen van de hoeveelheid vocht. In een ruime hoeveelheid diarree zal het virus bijvoorbeeld langer kunnen overleven dan in een opgedroogde druppel bloed. Precieze gegevens zijn dus moeilijk te geven, temeer omdat hierover weinig onderzoek gekend is. Vanut virologisch standpunt lijkt het een groot virus te zijn, dat een jas van vetrijke substantie bevat, wat suggereert dat het snel zal desintegreren eenmaal het niet in een levend organisme aanwezig is.

4. Het is geweten dat Ebolavirus tot maanden na genezing kan teruggevonden in lichaamsvochten van overlevers, maar ook hiervan is geweten dat de kans dat het virus nog doorgegeven wordt zeer klein, zoniet onbestaande is.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen