Waar kan ik een naoorlogs Belgisch 6-cijferig telefoonnummer terugvinden?

Philippe, 48 jaar
2 augustus 2014

Ik heb een telefoonnummer gevonden achter een geschilderde wand van een te restaureren voertuig uit 1935. Geen spoor te vinden op het internet.

Antwoord

Da's een moeilijke vraag.

Het is een 'oud' telefoonnummer in de zin dat het een 6-cijferig getal is, dus van voor de verplichting van 1/7/2000 om altijd het zonenummer te gebruiken. Maar het is een 'nieuw' telefoonnummer omdat het net al 6-cijferig is. Tot het midden van de jaren 1960 volstonden vijf cijfers binnen de zone, zelfs in Eigenbrakel dat tot de dichtbevolkte Brusselse telefoonzone behoorde. Met meer dan een miljoen aansluitingen in 1965, schakelde de RTT toen over naar een systeem van 3 zonecijfers en 6 abonneecijfers. Pas op het einde van de jaren 1980 werd voor zeer dichtbevolkte zones, zoals Brussel, Luik en Antwerpen en in 1993 zelfs Gent, overgestapt op 2 zonecijfers en 7 abonneecijfers. Daarmee sloot Braine l'Alleud (oorspronkelijk zone 023) bij zone Brussel (02). Het nummer in uw auto is dus neergeschreven ergens ruwweg in de periode 1965-1990.

Om dan terug te zoeken wie of wat je met het nummer kon opbellen, is heel wat moeilijker.

  • In tegenstelling tot in Nederland zijn er in België geen oude telefoongidsen systematisch gedigitaliseerd (overigens handig voor geneaologen, maar ook voor bijvoorbeeld heemkundigen, of mensen geïnteresseerd in bedrijfsgeschiedenis). De Koninklijke Bibliotheek bezit er redelijk veel papieren exemplaren, en zelfs alle jaargangen vanaf 1960, de periode waarin uw nummer is te situeren. Helaas is daarin omgekeerd zoeken (op nummer, in plaats van op achternaam) onmogelijk tijdrovend is.
  • Het nummer is nog actief, maar gelinkt aan iemand in een nieuwe verkaveling in Eigenbrakel, en dus wellicht hergebruikt. Ik vermoed ook niet dat die mensen weten wie het nummer voor hen gebruikte.
  • Misschien kan de dienst die nummers toewijst u helpen: het Belgisch Insituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (info@bipt.be), hoewel die mensen voorzichtig zijn met het doorspelen van persoonsgegevens.

Heeft u ook gemerkt dat er een naam onder staat geschreven?

 

 

 

Reacties op dit antwoord

  • 11/08/2014 - Philippe (vraagsteller)

    Dat er een naam onderstaat hebben we ook gemerkt Het voertuig dat ik restaureer is afkomstig van een Kasteel waar het als grote kruiwagen werd gebruikt voor en na de oorlog Ofwel Kasteel van Bellem (Toen eigenaar : Kerchove (wat ik uit op die afdruk kan lezen ) ofwel Kasteel van Hansbeke (Graag De Bousies - Borluut ook familie van de Kerchove) volgens wat ik kan lezen onder die telefoon nummer is mon tel. Kerchove ???? maar dat is gissen want niet echt duidelijk Ook Braine l'alleud heeft er echt niets mee te maken Wat ook een denkpiste is : Voertuig stond in Ebgelse legerkleuren en werd vermodelijk opgeist door het leger tijdens WOII misschien het telefoonnummer om te bewijzen dat het zijn voertuig was?? want was verstopt onder een genagelde plank , dewelke dienst deed als handschoenkastje

  • 17/02/2018 - Philippe (vraagsteller)

    Beste, via een groep in facebook heb ik het juiste telefoon kunnen vinden was telefoonnummer van een bedrijf in Braine l'alleud Bonneterie du Hain Rue du Petitr Jean 19-21 Braine l'Alleud foto of schets kan eventueel verkregen worden (geen idee hoe ik dit in m'n antwoord kan meesturen)

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen