Wat is het jongste land in Azië: Myanmar, Pakistan of Palestina?

Ines, 18 jaar
25 juli 2014

Antwoord

Beste Ines,

Het hangt er een beetje van af hoe je het bekijkt.

Pakistan werd onafhankelijk van het Britse Rijk in 1947. Het bestond toen uit West-Pakistan (het huidige Pakistan) en Oost-Pakistan (het huidige Bangladesh); Oost-Pakistan scheurde zich af - en werd Bangladesh - in 1971.

Birma, dat eveneens een onderdeel was van het Britse Rijk, verwierf zijn onafhankelijkheid in 1948. In 1989 werd de naam veranderd in Myanmar door het militaire bestuur. Die naamsverandering werd echter niet aanvaard door landen en politieke groeperingen die de legitimiteit van het militaire bewind betwistten, zoals de VS, het VK en binnenlandse dissidenten (onder wie Aung San Suu Kyi), wel door de VN. Sinds het formele einde van de militaire dictatuur in 2011 lijkt het verzet tegen de nieuwe naam af te nemen.

Palestina (bestaande uit de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem) werd in 1988 uitgeroepen tot onafhankelijke staat door de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) - hoewel die verzetsbeweging toen geen enkele controle uitoefende over het territorium - maar wacht nog op erkenning door een aanzienlijk deel van de internationale gemeenschap, waaronder de meeste westerse landen en natuurlijk Israël, dat de Palestijnse gebieden bezet houdt sinds 1967. In 2012 verkreeg Palestina wel het statuut van waarnemend niet-lidstaat binnen de VN, maar die nieuwe status heeft niet meteen een de facto onafhankelijke Palestijnse staat tot gevolg. Enkel directe onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen kunnen daar effectief toe leiden (via de tweestatenoplossing voor het conflict), maar dat vredesproces zit momenteel helemaal in het slop.

Als je met "het jongste land" van de drie de jongste de facto onafhankelijke, soevereine staat bedoelt, dan is het antwoord op je vraag dus Myanmar/Birma (1948); als het je echter niet om feitelijke onafhankelijkheid en volwaardig VN-lidmaatschap te doen is, dan is het Palestina (1988/2012) - tenzij je belang hecht aan de naam op zich (ook al is die omstreden) en de VN-erkenning van Palestina in 2012 buiten beschouwing laat: dan is het Myanmar (1989).

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen