Wat betekenen de begrippen A- en B-stroom die in het onderwijs worden gebruikt?

Simon, 18 jaar
25 juli 2014

Ik wou me verdiepen in het masterplan van het secundair onderwijs, maar ik botste al snel op de begrippen A-en B-stroom. Blijkbaar bestaan deze begrippen al in het huidige systeem, doch begrijp ik ze niet.
In een situatie met 3 personen, waarbij 1 de volle 6 jaar ASO heeft gevolgd, waarbij de 2e persoon de volle 6 jaar TSO heeft gevolgd en de derde de eerste 2 jaar ASO heeft gevolgd, daarna 2 jaar TSO en vervolgens de laatste 2 jaar BSO (het watervalmechanisme), wie volgt er dan de A-stroom en wie de B-stroom, of zie ik dit verkeerd?
Zou u ook het verschil met de hervorming dan kunnen uitleggen?

Alvast bedankt,
Simon

Antwoord

De verwarring is te begrijpen. De brede graad waarover men het in de discussies heeft, is namelijk al ingevoerd in... 1989. Sinds toen spreekt men van een eerste observatiegraad, de eerste 2 jaar van het secundair onderwijs. Hier bestaan dus offcieel geen ASO, TSO of BSO-richtingen en zou het gros van de leerlingen een groot gemeenschappelijk deel moeten hebben met enkele keuzeuren. Deze laatste worden echter vaak ingevuld met opties die vergelijkbaar zijn met latere richtingen binnen ASO, TSO, BSO of KSO waardoor scholen en ouders toch die benamingen gebruiken binnen de eerste graad.

De A-stroom is dus bedoeld als een grote gemeenschappelijke brede eerste graad, de b-stroom voor een kleine groep leerlingen met specifieke noden (bijvoorbeeld niet geslaagd in het lager onderwijs). Na de A-stroom kan je starten in gelijk welke onderwijsvorm (ASO, TSO, BSO, KSO), na het eerste jaar van de b-stroom heb je maar 2 opties. Ofwel naar het eerste jaar van de A-stroom gaan (dus tweemaal je eerste jaar doen, eerst slagen in de b-stroom, dan naar de a-stroom) of verdergaan naar het beroepsvoorbereiden leerjaar (BVL) en doorstromen naar de tweede graad BSO.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw