Werd er in Amsterdam een schrijver verbannen omdat hij Zuid-Afrika van de apartheid bezocht had?

Simon, 18 jaar
21 juli 2014

In 'Geachte Heer M.' vertelt Herman Koch (heel kort) over de polemiek die er in Nederland heerste voordat het ANC in Zuid-Afrika aan de macht was. Ik weet dat Nelson Mandela aanvankelijk door rechtse leiders als Tatcher een terrorist werd genoemd, maar ik weet helaas niet hoe het anti-/pro-apartheidsvraagstuk door de Nederlandse politici werd beantwoord.

Hij schrijft: "Een 'Nationale discussie, daar zijn we allemaal dol op. Zoals altijd zal de tweematen-meetlat van stal worden gehaald. Dezelfde twee-matenmeetlat waarmee jaren geleden een socialistische burgemeester van Amsterdam een bekende Nederlandse schrijver die een bezoek bracht aan het Zuid-Afrika van de apartheid, de toegang tot de stad ontzegde, terwijl de openlijke aanhangers van linkse dictaturen en van linkse concentratiekampen, onder wie hijzelf, er gewoon mochten blijven wonen."

Berust dit fragment op waargebeurde feiten, zo ja wie zijn dan die schrijver en burgemeester?

Alvast bedankt,

Simon

Antwoord

Beste Simon,

De schrijver is Willem Frederik Hermans. De Amsterdamse burgemeerster is Ed van Tijn.

Hermans had in 1983 een serie lezingen gegeven in Zuid-Afrika.

Door toedoen van de actiegroepen Anti-Apartheids Beweging Nederland en Komitee Zuidelijk Afrika werd Hermand op een zwarte lijst geplaatst van de Verenigde Naties, samen met de schrijver Gerard Reve en de schlagerzanger Heintje.

Tijdens een expositie van Hermans' fotografische werk in het Stedelijk Museum te Amsterdam in 1986 meldde een PvdA-gemeenteraadslid dat Hermans lezingen had gegeven in Zuid-Afrika, waarna burgemeester en wethouders in 1986 Hermans tot persona non grata verklaarde. Hermans werd verboden in hoofdstedelijke overheidsgebouwen op te treden.

En dan te bedenken dat Hermans met een Surinaamse vrouw was getrouwd en zeker geen voorstander was van de Apartheid.

Met vriendelijke groeten,

prof. Smelik

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen