Zwart neemt warmte op en wit niet, maar hoe zit het dan met andere kleuren? Stijgt de temperatuur geleidelijk naargelang hoe donker de kleur is?

Eelco, 23 jaar
16 juli 2014

Als een zwarte auto in de zon staat, wordt hij warm omdat de kleur zwart de energie van de zonnestralen opneemt. Wit blijft het koelst omdat het alle kleuren terugkaatst. Hoe zit het dan met de rest van de kleuren? Gaat de temperatuur geleidelijk op hoe donkerder de kleur is? Of neemt een bepaalde kleur meer warmte op? Bijvoorbeeld blauw, geel, rood of juist infrarood of ultraviolet?

Antwoord

onder bestraling door de zon, neemt een perfect zwart voorwerp alle energie op die in het (zichtbaar +...) deel van het licht zit.  Een perfect wit voorwerp niets.  Een zwart voorwerp zal dus sneller opwarmen dan een wit, en voorwerpen met andere kleuren zullen opwarmen met een tusseninliggende snelheid.  Donkere kleuren zullen sneller opwarmen dan lichte.

Hoe snel hangt af van het relatieve hoeveelheid straling van verschillende golflengtes in het licht.  Dit varieert nogal van lichtbron tot lichtbron.

Voor elke golflengte afzonderlijk geldt dat ze meer of minder geabsorbeerd kan worden door een voorwerp met een bepaalde "kleur".  Er is dus geen golflengte of soort licht dat minder of meer geabsorbeerd wordt.  Er is wel een verschil in de hoeveelheid licht van een bepaalde golflengte dat aanwezig is in het licht.

Zonlicht bevat licht van UV tot nabij infrarood (NIR)  met een maximum nabij de groene golflengen (zie URL).  Door de absorptie van de atmosfeer zit er bijna geen UV meer in op lage hoogte, maar wel op grote hoogte.

Gloeilampenlicht bevat in verhouding veel meer NIR en haast geen blauw of UV.

TL- en LED- licht zijn geoptimaliseerd om alleen maar zichtbaar licht te schijnen, en haast geen UV of NIR.  

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Ingenieur Bart Dierickx

elektronica beeldopnemers cryogenica metafysische vragen lucht- en ruimtevaart en de meest onmogelijke zaken

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen