Hoe kan je ervoor zorgen dat je kip weer legt als ze een opstopping heeft?

ine, 14 jaar
15 juli 2014

Mijn kip haar buik is erg opgezwollen en zet zich alsmaar in een bolletje.
Ze heeft niet echt grote eetlust en ontwijkt de andere kip.

Antwoord

Beste Ine,

Eerst en vooral zou ik zeker aanraden om met je kipje naar de dierenarts te gaan. Die kan uitmaken welke van de onderstaande oorzaken (er zijn er nog veel andere ook) deze symptomen bij jouw kipje veroorzaakt en er iets aan doen.

Een kip die constant op het nest blijft zitten, kan aan het broeden zijn op eieren. Ze komt bijna niet van het nest af en eet weinig. Dit komt terug goed eens de kuikentjes uitkomen. Soms doen kippen dit ook zonder dat er eieren gelegd zijn: de kip is broeds. Dan zijn er natuurlijk geen kuikentjes in de maak om het probleem op te lossen, en ondertussen legt je kip ook geen eieren meer! Er zijn heel wat huis-tuin-en keukenmiddeltjes om dit op te lossen, maar ze zijn niet allemaal even diervriendelijk. Je kan alvast proberen door de eieren en de eventuele nestbak weg te nemen. Of bij iemand die je kent bevruchte eitjes halen en onder de kip leggen, na drie weken is het probleem opgelost :-). Je dierenarts kan je zeker en vast nog andere oplossingen bieden.

Een kip kan ook lijden aan 'legdrang', dit kan door een ei dat ergens vastzit, maar ook zonder ei kan ze dit hebben. Typisch hiervoor is dat de kip erg perst, soms zo erg dat de cloaca wat gaat naar buiten komen. Indien er een ei vast zit, kan je proberen met sla-olie te geven, dan komt het ei soms toch af. Geeft dit geen beterschap, dan ga je beter bij de dierenarts. Dit komt nogal eens voor bij kippen die grote eieren leggen en overmatig gevoederd worden. Bij legdrang zonder een ei dat vastzit, gaat het meestal over door de kip te proberen laten broeden op wat kalkeieren (kan je gewoon kopen).

Voel ook eens goed naar de krop van je kip. als de vertering niet goed is, gaat het daar opgezet zijn. Een lepeltje sla-olie geven kan soms wonderen doen dan. Maar soms is het ook nodig dat je bij de dierenarts gaat om de krop leeg te laten masseren of zelfs open te maken.

Uiteraard kunnen nog een hele resem andere oorzaken ervoor zorgen dat je kipje zich ziek voelt, ze zal dan ook geen eetlust hebben, en zich in een bolletje zetten en zich afzonderen van de andere kippen.

Zo Ine, het is heel moeilijk natuurlijk om een antwoord te geven zonder het kipje gezien te hebben, maar hopelijk ben je toch al verder geholpen! Ik zou echt waar eens langs gaan bij je dierenarts.

Succes!!

Groetjes,

Dierenarts Vanessa Meganck

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dierenarts Vanessa Meganck

Diergeneeskunde, specifiek herkauwers - werkend op vakgroep voortplanting, verloskunde en bedrijfsdiergeneeskunde

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen