Is het mogelijk om goniometrische getallen uit het hoofd te berekenen?

Joumana , 15 jaar
11 juli 2014

Ik vroeg mij af of het mogelijk is om goniometrische getallen uit het hoofd te berekenen, bijvoorbeeld tangens van 58 graden.
Op school mogen we onze rekenmachine hiervoor gebruiken, maar op het ingangsexamen geneeskunde niet. Ik heb daarnet een vraagstuk opgelost dat door het Atheneum Veurne wordt aangeboden als voorbereidingsoefening en hiervoor had ik wel een rekenmachine nodig.
Gaan we dan volgend jaar dit soort berekeningen leren maken ? (Volgend jaar zit ik in het vijfde jaar ASO (wetenschappen-wiskunde 8u))

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste Joumana,

Het is niet mogelijk dergelijke getallen zomaar eventjes uit het hoofd te berekenen. In de oude tijden bestonden er gigantische boeken met tabellen voor deze functies juist omdat het een enorme taak is om deze met de hand te berekenen.

Het is natuurlijk wel mogelijk om je een schatting te vormen van die waarde, bijvoorbeeld door constructie op de eenheidscirkel of door een benadering als je waardes in de buurt kent (bv. in dit geval tan(60 graden)). Het is nogal moeilijk om dit te kunnen beweren zonder de context, maar er wordt vaak ook helemaal niet verwacht dat je de goniometrische functies "uitrekent": ieder getal dat je opschrijft om ze uit te drukken kan immers alleen maar een benadering zijn.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen