Bestaan elfen echt?

Jakob, 13 jaar
5 juli 2014

Antwoord

Dag Jakob,

Al heel vroeg in de geschiedenis zijn er verslagen te vinden over elfen. Tijdens de Middeleeuwen bijvoorbeeld werden er manuscripten gemaakt waarop elfen werden afgebeeld. Ook later duiken getuigenissen, tekeningen en verhalen over elfen op, bijvoorbeeld in het toneelstuk A Midsummer Night's Dream door de beroemde Britse toneelschrijver William Shakespeare.

Tot op vandaag worden elfen dus vooral in boeken en sprookjes beschreven, maar ook veel kunstenaars hebben elfen afgebeeld. Vaak hebben deze elfen dezelfde kenmerken, ze zijn meestal bijvoorbeeld heel mooi en hebben puntoren. Sommige kunstenaars zoals Edward Robert Hughes beeldden elfen met vleugels af.

Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat elfen ooit in het echt zijn waargenomen. Ze zijn waarschijnlijk ontstaan in de verbeelding van mensen, zoals ook het geval is met feeën, monsters en andere sprookjefiguren, maar het is natuurlijk wel heel fijn om erover te fantaseren en als je er toch ooit echt eentje ontmoet: laat het ons weten!

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Jana Wijnsouw

Kunstwetenschappen, optie beeldende kunsten

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw