Waarom is 100 decibel de limiet voor muziekconcerten?

Arthur, 57 jaar
28 juni 2014

Muziekconcerten e.d. moeten nu allemaal beperkt zijn tot 100 decibel of iets dergelijks? Waarom is bijvoorbeeld 110 zoveel erger? Hoe kan geluid schadelijk zijn voor de oren?

Antwoord

Dag Arthur,

Eerst een opmerking over de dB-schaal: bij een verschil van 3dB is er een verdubbeling van de geluidsenergie. Van 100dB naar 103dB is de hoeveelheid energie verdubbeld. De luidheid zoals we die waarnemen verdubbelt ongeveer bij een toename van 10dB.

Men gaat ervan uit dat geluidsniveau's die lange tijd boven 90à95dB uitkomen tot gehoorproblemen kunnen leiden.
Als men de periode en overschrijding beperkt, kan men bv. last hebben van suizingen, maar die zullen na enige tijd verdwijnen.

Geluid van 90dB geeft een kleine kans op gehoorschade na 1 uur en een grote kans na 3 uur. Gehoorschade kan zowel gaan over het verminderen van de gevoeligheid als over suizingen en irriterende tonen.

De 100dB die in Vlaanderen telt, is een compromis tussen 95dB die door audiologen werd voorgesteld en 103dB die door de muzieksector werd gevraagd. Een hoger niveau laat meer dynamiek toe in de muziek. Verschillende muziekinstrumenten halen zelfs onversterkt al een niveau van 100dB.

In andere landen worden andere niveaus gehanteerd, maar ook  de tijd waarover hoge niveaus mogen voorkomen kunnen verschillen.

Met vriendelijke groeten,
Luc.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen