Hoe graaf ik manueel een waterput en hoe werd dat vroeger dan gedaan?

Elie, 56 jaar
10 juni 2014

Ik zou put willen steken om water voor tuin/wc/onderhoud dus niet om te drinken. Hoe gebeurde dat vroeger manueel? Wat indien ik op een waterader kom en hoe word dan de "bodem" gemaakt?
Momenteel is er een met de hand geboorde put van 6m en diameter +/- 15cm, maar dit is niet voldoende.

Antwoord

Beste,

 

Vroeger staken de mensen een "pompeput" en gingen als volgt tewerk. Eerst werd het kruispunt van twee wateraders gezocht (gependeld) en daarop werd een put gemaakt van een 3 tal meter diep. In het verre verleden was dit metselwerk, maar later vanaf halfweg jaren 50 werden ringen gebruikt van ongeveer 1 meter diameter en halve meter hoog. Een gat met diamter en diepte van de eerste ring werd uitgegraven en de eerster ring werd erin gelaten. Daarop werd dan de 2e ring gezet en vervolgens werd de onderste ring ondergraven zodat alles naar beneden kwam te zakken, op de bovenste kwam dan een derde ring enz.... tot de gewenst diepte werd bereikt.

Opgepast met grondwater heb je meestal problemen met mineralen, vooral met ijzer. Water met een hoog ijzergehalte gaat gemakkelijk je pomp aantasten en ook je leidingen en kranen en is ook niet geschikt om wagens en ramen en zo mee te wassen. Enige wat je dan kan doen is (dure) ontijzeraar plaatsen....

Ik weet niet hoeveel beschikbare ruimte U heeft, maar wat ik U zou aanraden indien mogelijk is een extra regenput te steken (ik vermoed dat U d'r al eentje heeft) om een langere droge periode te overbruggen, en op die extra regenput uw tuin, wc, wasmachine,... te zetten ! Regenwater bevat weinig mineralen en is perfect geschikt voor dit gebruik !

Vriendelijke groet,

Johan Declercq

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

ing Johan Declercq

Keuring spuittoestellen in Vlaanderen. Spuittechniek algemeen.

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen