Hoe brengt men het eerste neutron op snelheid om een kernreactie te starten voor productie van elektriciteit?

Manuel, 35 jaar
6 mei 2008

Voor het opstarten van de kernreactor heeft men een neutron nodig, maar dit is elektrisch neutraal en heeft bijna geen massa, hoe kan men dit dan de gewenste snelheid geven om zo de andere kernen te splitsen?

Antwoord

Om een kern te splitsen heeft een neutron geen hoge snelheid nodig. Integendeel, het gaat zefs beter als het neutron niet te veel energie (lees: snelheid) heeft.

Op deze manier is het mogelijk om de eerste kernsplitsing te laten gebeuren door een toevallig passerend neutron (afkomstig vanuit de ruimte), hoewel men vaak ook een kleine neutronenbron gebruikt waaruit trage neutronen ontsnappen.

Bij de dan ontstane kernsplitsing komen een aantal (gemiddeld 3) andere neutronen vrij die dan op hun beurt andere kernen kunnen splitsen, zodat een kettingreactie ontstaat waarbij energie vrijkomt die dan wordt omgezet in elektriciteit. Probleem is wel dat deze vrijgekomen neutronen een te hoge snelheid hebben, zodat ze eerst moeten vertraagd worden om een grotere kans op verdere splitsing te verkijgen. Hiervoor gebruikt men een moderator, een stof die de snelle neutronen afremt. Vaak wordt hiervoor water of grafiet gebruikt.

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen