Men zegt altijd dat hersencellen niet meer kunnen groeien nadat we een bepaalde leeftijd bereikt hebben, maar in hoeverre is dit waar?

Peter, 21 jaar
10 juni 2008

Men zegt altijd dat hersencellen niet meer kunnen groeien nadat we een bepaalde leeftijd bereikt hebben, maar in hoeverre is dit waar?Ik kan toch op latere leeftijd nieuwe dingen leren zoals een vak of een taal en door te oefenen ga ik toch beter muziek kunnen spelen e.d.? Dit wil toch zeggen dat er nieuwe hersencellen of verbindingen moeten gevormd worden?

En men heeft toch ook ontdekt dat er hersenstamcellen aanwezig zijn in de hersenen, die hun functie is toch om nieuwe cellen aan te maken?Als hersencellen toch nog groeien, kan een patient met een hersenletsel dan terug genezen op lange termijn?

Antwoord

Tot ongeveer 5 jaar geleden werd algemeen aanvaard dat hersencellen (neuronen)  niet konden delen. Inmiddels heeft men aangetoond dat voor heel beperkte zones in de hersenen dit toch gebeurt.

Men heeft echter geen deling van neuronen nodig om nieuwe dingen te leren. Dir gebeurt door het aanleggen van nieuwe verbindingen tussen deze cellen, de zgn. synapsen, zonder celdeling. Dit gebeurt vrijwel continu.

Door memoriseren of verwerven van vaardigheden worden circuits versterkt. Dit is het feitelijke leerproces. Gebeurt dit niet, dan verzwakt de vaardigheid.

Een hersenletsel kan op verschillende manieren "genezen"

- het letsel is niet definitief (dwz. de zenuwcel is niet permanent uitgeschakeld)

- andere zenuwcellen en circuits compenseren het verlies

- ontstaan van nieuwe zenuwcellen: dit is - als het al gebeurt - heel beperkt. In de toekomst kan men dit proces misschien op gang brengen en sturen om mensen met een herseninfarct of bloeding beter te laten recupereren. Er is nog een heel lange weg af te leggen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw