Wat is klierkoorts en wat is de oorzaak?

marcel, 83 jaar
10 juni 2008

Mijn dochter heeft klierkoorts gehad en is nu aan het herstellen, maar we weten niet waarvan ze dat gekregen heeft. Verschillende dokters hebben foutieve diagonoses gesteld: ze wezen steeds een leverziekte aan en wisten nooit de oorzaak daarvan, tot men eindelijk tot inzicht kwam dat ze klierkoorts had.

Antwoord

Beste Marcel,

Klierkoorts of mononucleose is een ziekte die veroorzaakt wordt door een virus, namelijk het Ebstein-Barr virus. Dit virus tast je witte bloedcellen aan en verzwakt op die manier je immuunsysteem. Er zijn ook nog andere virussen die een zeer gelijkaardig ziektebeeld kunnen geven. Je raakt besmet met het virus via kleine speekseldruppeltjes. Hieraan heeft de ziekte haar bijnaam 'kissing disease' of 'kusjesziekte' te danken. Je kunt echter met die speekseldruppeltjes in aanraking komen doordat bv. iemand niest of hoest in je buurt, je hoeft echt niet te kussen om besmet te geraken. Je kan het best vergelijken met de manier waarop je een verkoudheid kan oplopen.Je dochter heeft het virus waarschijnlijk opgelopen door contact met iemand die zelf besmet was met het virus  (dikwijls zijn het kleine kinderen, die er zelf geen last van hebben maar ondertussen wel anderen kunnen besmetten).

Aangezien het een zeer besmettelijk virus is, krijgt bijna iedereen het vroeg of laat te pakken: meer dan 80% van de mensen heeft ooit klierkoorts meegemaakt.  Meestal krijg je het maar 1 keer in je leven. De meeste mensen maken het door op peuter- of kleuterleeftijd, en dan heb je er niet meer last van dan van een gewone verkoudheid. Soms heb je zelfs compleet geen symptomen. Veel mensen weten dan ook niet eens dat ze ooit klierkoorts gehad hebben.

Als je echter in je kindertijd niet besmet wordt maar pas als puber of volwassene, word je wel ernstig ziek. De symptomen zijn veel ernstiger, maar ook vaak erg algemeen: koorts, keelpijn, gezwollen amandelen en slikproblemen, chronische vermoeidheid, spierpijn, vergrote lever en milt, gezwollen lymfeklieren... Allemaal heel vervelende dingen, maar die bij bijna elke virale infectie (griep, hepatitis virussen, ...) en veel andere ziekten kunnen voorkomen en dus niet typisch op mononucleose wijzen. Ook een bloedafname toont wel dat er iets aan de hand is, maar zonder duidelijk aan te geven wat: de witte bloedcellen zijn gestegen, de levertesten zijn gestoord, ...

Er zijn specifieke bloedtests om te weten of iemand al dan niet klierkoorts heeft, maar die worden slechts aangevraagd als er al een vermoeden is dat het om klierkoorts gaat. Dus het is inderdaad niet zo gemakkelijk om de juiste diagnose te stellen. 

 

 

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2017
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen