Al jaren wordt door 'iedereen' gezegd: "Dit kan zo niet blijven duren. Altijd maar meer geld, meer produceren, meer vervuilen, meer winstbejag: waarom blijft het toch altijd duren en 'ontploft' onze economie niet ?"

carrijn, 53 jaar
10 juni 2008

altijd maar meer produceren om tenslotte altijd maar meer afval te hebben; altijd maar meer willen verdienen (als bedrijf) terwijl er toch een limiet is door concurrentie.......onze economie is toch aan het doordraaien ? En toch blijft alles stand houden !

Antwoord

Beste,

Onze hele economie en maatschappij is inderdaad gebaseerd op niet hernieuwbare grondstoffen en niet hernieuwbare energie. Op termijn is dit zonder twijfel een zeer groot probleem. Het exponentieel karakter van de noodzakelijke groei is op zijn zachtst uitgedrukt zorgbarend.

Kenneth Boulding heeft hierover ooit gezegd:
"Anybody who believes exponential growth can go on forever in a finite world is either a madman or an economist."
( Iedereen die gelooft dat exponentiele groei oneindig lang kan duren in een eindige wereld is ofwel gek, ofwel een economist. )

Een informatief (engelstalig) filmpje 'Money as debt' over dit onderwerp kan je vinden op
http://video.google.com/videoplay?docid=-9050474362583451279

Reacties op dit antwoord

  • 16/03/2009 - carrijn (vraagsteller)

    Als iedereen weet dat dit niet kan stand houden (puur logisch denken) , waarom doet iedereen dan toch voort ? Ik heb het beeld voor mij dat we op een enorme dikke tak zitten. Op het eind zitten de politiekers, de regeringsleiders, de miljardairs, de economisten enz..enz... Aan het andere eind is men bezig de tak af te zagen, traag maar gestadig, al jaren lang. En weer aan dat andere eind kijkt iedereen naar die zaag en zegt: oh, we kunnen nog even voort, de snede is nog niet helemaal door.... DIT IS TOCH PURE WAANZIN ! Of wil men echt doorgaan tot alles 'valt' ? Daar heb ik dus geen antwoord op gekregen. En eerlijk gezegd: uw eerste antwoord komt ook rijkelijk laat hoor ! Maar daar hebt u misschien een goede reden voor.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen