Hoe ontstaan nieuwe atomen?

Rob, 58 jaar
7 april 2014

In iedere nieuwe cel onstaat nieuwe materie. Materie is opgebouwd uit atomen. Er ontstaan dus steeds nieuwe atomen. Hoe ontstaan nieuwe atomen?

Antwoord

Dag Rob,

 

gezien je spreekt over "cel", vermoed ik ddat je het hebt over cellen in biologische zin, maw. de cellen van levende organismen.

Het antwoord op je vraag is vrij simpel: in cellen ontstaat geen nieuwe materie! Wat wel gebeurt, is dat er doorheen het membraan (dat elke cel omhult) transport is van materie. Zo neemt een cel bijvoorbeeld glucose op als voedingsbron, maar ook zuurstofgas, zouten, hormonen enzoverder. Binnenin de cel worden deze moleculen verder verwerkt tot andere moleculen. Met andere woorden, de moleculen worden niet uit het niets gevormd, maar uit andere moleculen. Op die manier worden geen nieuwe atomen gemaakt, ze komen steeds van het ene in het andere molecule terecht.

Dat betekent dus ook dat het mogelijk is dat je momenteel atomen in je draagt die miljoenen jaren geleden deel uitmaakten van een dinosaurus!

 

Om te weten hoe atomen dan wel ontstaan, kan je op deze website gewoon in het zoekvenster "ontstaan atomen" intikken. Je vindt er vragen en antwoorden van wetenschappers (fysici) die er veel meer over weten dan ik!

 

Groeten,

Benjamien

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen