Hoe kan ik me bijscholen in de filosofie?

Odrade, 19 jaar
3 april 2014


Geachte,
Ik ben studente geneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel. Ik erger me vaak blauw aan de manier waarop veel mensen in het leven staan, gewoon doen zonder ergens over na te denken, zonder empathie, zonder zich zorgen te maken over de wereld. Ik betrap mezelf hier ook dikwijls op en wil best wat filosofie in mijn leven. Zijn er avondopleidingen? Of is er een goed boek dat mij kan aangeraden worden waarmee ik wijzer worden kan?

Mvg,

O.G.

Antwoord

Beste Odrade

Wanneer men het over filosofie heeft, wordt doorgaans in de eerste plaats gedacht aan een geschiedenis van de Westerse filosofie. Maar, zonder die te willen denigreren, moet ik wel zeggen dat er in het filosofische landschap veel en veel meer is dan alleen maar dat. Filosofie is een praktijk, een methodiek om na te denken over mens en maatschappij die verankerd zit in het heden en een uitzicht op de toekomst wil bieden.

Zelf ben ik wetenschapsfilosoof met daarnaast een uitgebreide vorming in de Oosterse filosofieën. Ik doceer een cursus holistisch denken waarin ik het Westerse en het Oosterse denken samenbreng. En momenteel geef ik diezelfde cursus aan Zhejiang Gongshang University in Hangzhou (China).

Ik zou je heel veel boeken kunnen aanraden, te veel waarschijnlijk, maar hier volgen enkele suggesties:

- Voor een geschiedenis van de Westerse filosofie raad ik je het standaardwerk van Bertrand Russell aan, Geschiedenis van de Westerse Filosofie.
- Rudolf Bohm, Kritiek der Grondslagen van onze Tijd.
- Kris Verburgh, Fantastisch!
- E.J. Dijksterhuis, De Mechanisering van het Wereldbeeld.
- Ulrich Libbrecht, Inleiding Comparatieve Filosofie (4 vol.)
- Jeremy Rifkin, The Empathic Civilization

Maar wat ik je absoluut zou kunnen aanraden, zijn de cursussen van de School voor Comparatieve Filosofie Antwerpen. Die cursussen zijn ondertussen al begonnen, maar het moet mogelijk zijn om nog in te stappen. Eén keer per maand heb je een volledige zaterdag lessen over verschillende filosofieën. De school werd opgericht door Prof. dr. Ulrich Libbrecht. Een paar jaar terug heb ik zelf met zeer veel genoegen die lessen gevolgd bij wijze van navorming.

http://scfa.be/

Als je nog verdere informatie wil, mag je me gerust mailen: johan.dhaenen@howest.be

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

lic. D'haenen Johan

Filosofie, ethiek, holistisch denken, boeddhisme, taoïsme China - oosterse filosofie

Hogeschool West-Vlaanderen
Marksesteenweg 58 B-8500 Kortrijk
http://www.howest.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen