Hoe kan ik weten tijdens welke Spaanse veldslag mijn voorouder stierf?

Hendrik, 57 jaar
27 maart 2014

Op 15 februari 1812 sneuvelde een van mijn voorvaderen in Spanje, Sanguesa of Sanguina. Er is hier weinig over te vinden in de geschiedenisboeken.

Antwoord

Sanguina is een tekening in rood krijt, of meer algemeen, een grafiek van rood op wit. Ik vermoed dat het om Sanguesa gaat, in Navarra, in het Noord-Spaanse Baskenland.

In 1808 had Napoleon het Iberische schiereiland bijna helemaal veroverd, en er zijn broer Jozef Bonaparte geïnstalleerd als staatshoofd. Maar in datzelfde jaar waren er boerenopstanden in zowel Spanje als Portugal, en kwamen Britse troepen die opstandelingen versterken, onder leiding van Arthur Wesley/Wellesley. Wellesley trok op tot net voor Madrid (waarvoor hij in 1809 tot burggraaf van Wellington werd benoemd, hetgeen later zijn roepnaam werd), maar trok dan terug naar Portugal. Franse tegenoffensieven liepen stuk op zijn fortengordels in Portugal (Torres Vedras), terwijl Spaanse opstandelingen zonder de hulp van de Britten zich richtten op een 'guerilla'-tactiek: straatgevechten in plaats van grote veldslagen, kleinere milities in plaats van grote geregelde troepenmachten. Pas in 1812 brak Wellington opnieuw uit Portugal, met o.a. de verovering van de Spaanse grenssteden Ciudad Rodrigo en Badajoz.

Bij dat Britse offensief in januari 1812, hief de Franse opperbevelhebber Auguste de Marmont de bezetting op van het stadje Sanguesa, dat tegen de Franse grens aanlag. De leider van de partizanen in Navarra, Francisco Espoz y Mina, trok daarop het stadje binnen en gebruikte dat als uitvalsbasis om met zijn legertje zoveel mogelijk Franse troepen in de regio te houden, en dus ver weg van de Salamanca-campagne van Wellington in het Westen van het land. De tactiek van Mina had echter zware gevolgen voor de aard van het oorlogsgeweld: steeds vaker werden burgers het doelwit van Franse troepen, waarop Mina verklaarde dat het oorlogsrecht niet meer gold en ook Franse soldaten standrechtelijk mochten worden omgebracht. Vermoedelijk is uw voorvader een conscrit die in de guerilla-oorlog van Mina is gesneuveld.

Pas eind oktober werd de opmars van Wellingtono gestuit bij Burgos, en trok het Britse leger zich opnieuw terug naar Portugal, waarna ook Sanguesa opnieuw in Franse handen viel. Mina vluchtte en bereikte Wellingtons leger met een deel van zijn troepen, en werd tot kolonel benoemd. Pas in het voorjaar van 1813 werd duidelijk dat Napoleons Grande Armée in Rusland ten onder was gegaan, en trokken de Franse troepen zich terug. Wellington versloeg het terugtrekkende Franse leger in Vitoria op 21 juni 1813.

Michael Glover's "The Peninsular War 1807-1814" is het Britse standaardwerk over de oorlog dat niet al te pro-Brits en pro-Wellington is, maar ook oog heeft voor de Franse kant van het verhaal. David Gates' "The Spanish Ulcer: A History of the Peninsular War' is een meer militaire geschiedenis van het conflict. Geen van beide werken is in het Nederlands vertaald.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen