Verhoogt of verlaagt de vloeibaarheid van het celmembraan door de aanwezigheid van cholesterol? En waarom?

Pascal , 45 jaar
17 februari 2014

Op internet vind ik zowel" verhogen" als "verlagen". Via deze weg wil ik graag uitsluitsel.

Antwoord

Beste Pascal,

Deze bijzondere eigenschap van cholesterol is inderdaad zeer dubbelzinnig en niet altijd goed begrepen.

Om de vraag te beantwoorden moeten we eerst de transitietemperatuur van een membraan definieren. Dit is de temperatuur waarbij een membraan overgaat van een vaste, bijna kristallijne temperatuur naar het meer vloeibare karakter die het moet hebben in de cel. Cholesterol heeft een verschillende rol in de vloeibaarheid van de membranen beneden en boven de transitietemperatuur. Bij lagere temperatuur zal cholesterol door haar bijzondere structuur interfereren met de dichte pakking die je zou krijgen als de membraan alleen uit fosfolipiden zou bestaan.  Bij deze temperatuur zorgt cholesterol dus voor een minder snelle kristallisatie en maakt het de membraan dus 'meer vloeibaar'.

Bij hogere temperaturen, waarbij de fosfolipiden zeer vrij lateraal doorheen de membraan kunnen bewegen zorgt cholesterol opnieuw omwille van de steroide ringen voor het verstoren van deze vrije beweging, en zal het dus de vloeibaarheid "verlagen".

Met andere woorden, door de bijzondere eigenschappen zorgt cholesterol voor een temperatuursafhankelijke regeling van de vloeibaarheid van de membraan.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen