Waarom zijn de grenzen van de landen van Afrika altijd zo recht?

Pepijn, 14 jaar
11 februari 2014

Antwoord

Europese landsgrenzen volgden meestal natuurlijke geografische afbakeningen: rivieren, bergketens, bosranden, kustlijnen. Alleen die laatste zijn soms recht. Soms volgden ze de toevalligheden van verdragen en oorlogsvoering: een stadje werd veroverd, beschermd of overgedragen, en vormt sindsdien een uitstulping in de grens. Grenzen waren daardoor tot de 18de eeuw erg grillig, en sommige graafschappen, provincies of prinsbisdommen waren eerder spetters op een landkaart, dan echte geografische gehelen. In de hele 18de eeuw werd Europa echter herverdeeld in grotere gehelen, nieuwe staten, die streefden naar echte eenheid van hun grondgebied. Ze deden dat door ruil, oorlogsvoering. Hier en daar bestaan nog oude enclaves en exclaves, maar dat zijn uitzonderingen.

In de 19de eeuw wilde men met de verkenning van Noord-Amerika en Afrika nog verder en rationeler gaan, door lengte- en breedtegraden te gebruiken als grenzen. Overigens lijken die recht, maar 'buigen' ze allemaal door de bolvorm van de aarde.

Er was in de 20ste eeuw veel kritiek op die 'kunstmatige' indeling met rechte grenzen, maar ze is niet minder kunstmatig dan de grillige Europese grenzen, die ook nooit perfect rekening hielden met ethnie, taal, religie, reispatronen... Elke grens heeft iets willekeurig in zich, alleen valt dat bij de 'rationele' en meetkundige grenzen nog meer op dan bij andere.

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen