Ik heb een vraag - homepage

Waarom is roken slecht?

pijl07/06/2008 - Anna (11 jaar)

GezondheidContext van de vraag:

Sommige mensen voelen zich beter als ze roken, wat is er eigenlijk zo ongezond aan??


Antwoord

Beste Anna

De sigarettenrook die binnenkomt via de longen gaat heel veel schade berokkenen aan je inwendige lichaam en aan de correcte werking van je lichaam. In sigarettenrook zitten honderden tot zelfs duizenden verschillende giftige en schadelijke stoffen die de cellen binnenin je lichaam gaan beschadigen. Omdat je lichaam zo goed functioneert zal je daar in het begin nog niets van merken (buiten dat het vies smaakt, dat je adem er zeer lange tijd erg van gaat stinken, dat je vaker moet hoesten, dat je minder goed kan sporten,...), maar na een tijd stapelen die beschadigingen zich op en kan je zeer ernstig (vaak ongeneeslijk) ziek worden. Als je dus even (enkele weken) zou roken en je stopt daarna, dan blijft de schade zeer beperkt. Maar daar zit een probleem: er zitten in sigarettenrook ook verslavende stoffen, dat zijn stoffen waarvan je lichaam afhankelijk wordt. Na een tijdje (als je wat gewoon bent geraakt aan de vieze smaak en het prikkelen van de rook) zal je lichaam blijven vragen naar die verslavende stoffen en kan je heel moeilijk nog van de sigaretten afblijven. Als je dan een sigaret rookt, dan voel je je beter omdat je aan je verslaving toegeeft. Je voelt je dan beter als een roker die tracht te stoppen, maar je voelt je niet beter als een niet-roker.

Er is echt maar een goede raad, Anna: begin NOOIT met roken, wat je vrienden of vriendinnen ook doen of beweren. Later zal jij de winnaar zijn, want de rokers kunnen dan niet meer van hun vervelende, dure, stinkende en ongezonde gewoonte af.
Wist je trouwens dat door tabaksgebruik in België bijna twintigduizend mensen per jaar sterven, dat zijn vijftig doden per dag, elke dag opnieuw! Genoeg reden om er toch maar niet aan te beginnen?

Deze vraag werd beantwoord door:
Prof. dr. Filip Lardon
Hoogleraar Geneeskunde en Biomedische wetenschappen / Diensthoofd researchlaboratorium Centrum voor Oncologisch Onderzoek

Universiteit Antwerpen
Universiteit Antwerpen

Afbeeldingen

Roken. Dood & doodzonde
« vorige
foto 1/1
Roken. Dood & doodzonde

Gerelateerde vragen

info Hoe schadelijk is een sigaret roken?
 
info Wat is de opgelopen schade na 30 jaar intens roken?
 
info Is het nuttig een vo2maxtest te doen nadat je gestopt bent met roken?
 

stuur dit antwoord naar een vriend Stuur dit antwoord naar een vriend
printen Deze pagina afdrukken

 
Enkel de vraagsteller en de wetenschappers kunnen reageren op deze vraag en het antwoord.