Waarom is roken slecht?

Anna, 11 jaar
7 juni 2008

Sommige mensen voelen zich beter als ze roken, wat is er eigenlijk zo ongezond aan??

Antwoord

Beste Anna

De sigarettenrook die binnenkomt via de longen gaat heel veel schade berokkenen aan je inwendige lichaam en aan de correcte werking van je lichaam. In sigarettenrook zitten honderden tot zelfs duizenden verschillende giftige en schadelijke stoffen die de cellen binnenin je lichaam gaan beschadigen. Omdat je lichaam zo goed functioneert zal je daar in het begin nog niets van merken (buiten dat het vies smaakt, dat je adem er zeer lange tijd erg van gaat stinken, dat je vaker moet hoesten, dat je minder goed kan sporten,...), maar na een tijd stapelen die beschadigingen zich op en kan je zeer ernstig (vaak ongeneeslijk) ziek worden. Als je dus even (enkele weken) zou roken en je stopt daarna, dan blijft de schade zeer beperkt. Maar daar zit een probleem: er zitten in sigarettenrook ook verslavende stoffen, dat zijn stoffen waarvan je lichaam afhankelijk wordt. Na een tijdje (als je wat gewoon bent geraakt aan de vieze smaak en het prikkelen van de rook) zal je lichaam blijven vragen naar die verslavende stoffen en kan je heel moeilijk nog van de sigaretten afblijven. Als je dan een sigaret rookt, dan voel je je beter omdat je aan je verslaving toegeeft. Je voelt je dan beter als een roker die tracht te stoppen, maar je voelt je niet beter als een niet-roker.

Er is echt maar een goede raad, Anna: begin NOOIT met roken, wat je vrienden of vriendinnen ook doen of beweren. Later zal jij de winnaar zijn, want de rokers kunnen dan niet meer van hun vervelende, dure, stinkende en ongezonde gewoonte af.
Wist je trouwens dat door tabaksgebruik in België bijna twintigduizend mensen per jaar sterven, dat zijn vijftig doden per dag, elke dag opnieuw! Genoeg reden om er toch maar niet aan te beginnen?

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. dr. Filip Lardon

- Geneeskunde en Biomedische wetenschappen - Oncologie, kanker, wetenschappelijk kankeronderzoek - Fysiologie

Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.ua.ac.be

Zoek andere vragen

© 2008-2017
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen