Waarom zeggen we 'zonsopkomst' en 'zonsondergang', terwijl de zon stil staat?

Inge, 37 jaar
20 januari 2014

Komen de termen iit vroegere tijden? Waarom worden ze niet aangepast?

Antwoord

Dat komt omdat we dat zo waarnemen, vanuit ons standpunt vanop het aardoppervlak. En dat zal zeker zo historisch gegroeid zijn uit het geocentrisch wereldbeeld. Voor onze voorouders kwam de zon effectief op en ging ze onder terwijl de aarde stil stond. Tot zo'n 500 jaar geleden konden ze de bewegingen van de zon, de maan en de planeten "verklaren" vanuit een stilstaande aarde, zij het met steeds ingewikkelder veronderstellinen.

Het alternatief is dat we 's morgens zeggen dat de horizon onder de zon gezakt is (horizonondergang), en 's avonds dat de horizon boven de zon uitstijgt (horizonopkomst). Dergelijke gewoonten kan je niet zomaar veranderen.

Maar eigenlijk is zou dat ook niet correct zijn, want de zon staat  helemaal niet stil. Ze draait elke 250 miljoen jaar rond het centrum van de Melkweg, die zelf ook een eigen beweging uitvoert in de Lokale Groep. Die lokale groep voert eveneens een beweging uit, bestaande uit drie componenten... Dus, hoe zouden we dan zonsopkomst en zonsondergang moeten noemen?

Reacties op dit antwoord

  • 22/01/2014 - Inge (vraagsteller)

    Bedankt voor de duidelijke en heldere reactie! Ik dacht nog aan lichtopkomst en lichtondergang, of dagopkomst en dagondergang.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen