Waarom hebben de meeste diersoorten een sexuele ratio van 1?

Roeland, 20 jaar
18 januari 2014

In de natuur hebben de meeste soorten een sexuele ratio van rond de 1. Zou het niet logischer zijn mochten er veel meer vrouwen dan mannen zijn, aangezien mannen een veel groter potentieel hebben om zich voort te planten.

Als ik nu de mens als voorbeeld neem: mannen kunnen in feite elke dag met verschillende vrouwen sex hebben en zo heel veel nakomelingen reproduceren, terwijl vrouwen slechts om de (neem nu) 9 maand zich kunnen voort planten. En toch zijn er ongeveer evenveel vrouwen als mannen.

Ik vermoed dat deze ratio rond 1 ligt doordat het afhangt van de spermacel die het X of Y chromosoom draagt en die kans ook ongeveer 50/50 is. Maar zouden er geen evolutionaire processen kunnen gebeuren zodat deze ratio verandert? Zodat je eigenlijk een optimale populatie hebt met vb. 30 vrouwelijke individuen per man? Zo kan je populatie toch veel sneller groeien?

Alvast bedankt,

Roeland

Antwoord

Uitstekende opmerking, en verschillende biologen hebben zich hierover al gebogen.

De klassieke redenering gaat ongeveer als volgt: in het geval dat er maar 1 man per 100 vrouwen is, is het voor elke vrouw voordelig om meer zonen voort te brengen dan dochters, omdat die zonen de kans hebben om bij heel veel vrouwen kinderen te krijgen. Meer zonen krijgen blijft voordelig zolang er minder mannen zijn dan vrouwen. En dus zal de ratio zich stabiliseren op 1/1. Men noemt dat een ESS: Evolutionair Stabiele Strategie.

Hoe je als vrouw meer zonen kunt selecteren, blijft me een vraag, want het geslacht van het kind wordt inderdaad bepaald door de X en Y chromosomen en die worden door de sperma-cellen aangebracht. Vrouwen zouden bvb. wel sneller vrouwelijke foetussen spontaan kunnen aborteren (ik zeg maar iets).

Omgekeerd zouden mannen kunnen zorgen dat ze veel meer X spermacellen de wereld insturen (door bvb. de Y-gameten trager, moeilijiker of niet tot rijping te laten komen) om de populatie sneller te laten groeien, maar ook hier zullen mannen die meer Y chromosomen produceren weer kunnen profiteren.

Ik denk dat we het als volgt kunnen samenvatten (in overeenstemming met sommige van je bedenkingen en oplossingen): Alhoewel het voordelig zou kunnen zijn om op populatieniveau meer vrouwen dan mannen te hebben (snellere groei van de populatie, maar dat is niet altijd een voordeel ...) en dus van de 1/1 ratio af te wijken (bvb. doordat moederlichamen meer vrouwelijke foetussen vroegtijdig spontaan aborteren), zal er zich een ESS voordoen die er ook voor zorgt dat de sex ratio 1/1 is. Vermoedelijk ligt de 1/1 ratio vooral aan de mannen die een X/Y gametenratio van 1/1 produceren omdat ook hier zich een vergelijkbare ESS zal voordoen: zolang er meer vrouwen dan mannen zijn, kun je meer genen in de volgende generaties krijgen door meer Y-gameten te produceren, een voordeel dat pas weg valt als er een 1/1 ratio van vrouwen en mannen wordt bereikt.

Mario.Vaneechoutte@UGent.be

Laboratorium Bacteriologie Research

Faculteit Geneeskunde & Gezondheidswetenschappen

UGent

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen