Op welke leeftijd heb je de meeste kans om kanker te ontwikkelen?

Thomas, 17 jaar
6 januari 2014

Enerzijds dacht ik dat dit op een jonge leeftijd is, omdat de cellen zich dan zeer snel vermenigvuldigen, anderzijds lees ik ook dat de kans op mutaties in de DNA-replicatie op latere leeftijd groter is. Welke factor is nu doorslaggevend?

Antwoord

Beste Thomas

Kanker is een ziekte van de (delende) cel. Inderdaad, hoe meer celdelingen, hoe meer risico op ontsporingen. Vandaar dat je kan aannemen dat op jonge leeftijd, met meer delende cellen, een hoger risico is op het ontstaan van kanker. Maar zo eenvoudig is het natuurlijk niet. Kanker ontstaat doorgaans pas na een opstapeling van meerdere fouten of mutaties in de cellen. Eén enkele mutatie is meestal niet genoeg om een cel te laten ontsporen in een kwaadaardige kankercel. Daarvoor zijn er meerdere opeenvolgende mutaties nodig. Dit is inmiddels wetenschappelijk aangetoond en omschreven als het meerstappenproces bij het ontstaan van kanker. Er zijn meerdere stappen nodig om uiteindelijk een kankercel te doen ontstaan. Die verschillende stappen of mutaties stapelen zich op tijdens het leven. Dus, hoe ouder iemand wordt, hoe meer foutjes zich hebben opgestapeld, hoe meer kans er is om een cel uiteindelijk te doen ontsporen tot een kankercel. M.a.w., de kans op de ontwikkeling van de meeste kankers neemt toe met de leeftijd. Meer dan de helft van alle kankers komt na de leeftijd van 60 jaar voor. Ongeveer 65 % van alle vrouwen en 75 % van alle mannen is 60 jaar of ouder op het ogenblik van de diagnose. Bij mannen stijgt de incidentie vooral na de leeftijd van 55 jaar, bij vrouwen is dat iets vroeger, tussen 30 en 50 jaar.

Dat wil niet zeggen dat een kind geen risico loopt. Het best is om ook kinderen (misschien zelfs zeker kinderen) te beschermen tegen het ontstaan van foutjes in de cellen. Vandaar dat bijvoorbeeld jonge kinderen best goed beschermd worden tegen UV-straling van de zon. Vandaar dat jongeren best beschermd worden tegen de zeer schadelijke invloeden van de sigaret. Want inderdaad, doorgaans hoe jonger, hoe meer celdelingen, hoe meer risico op het opstapelen van foutjes.

Conclusie: de factor "opstapeling van foutjes in het DNA" is doorslaggevend, waardoor kanker meestal op oudere leeftijd voorkomt.

Meer informatie hierover en over andere aspecten van kanker kan je lezen in een boek dat ik schreef over kanker: "Een duidelijke kijk op kanker. Als een cel in het lichaam ontspoort ..." (Standaard Uitgeverij).

Met vriendelijke groet, Filip Lardon

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. dr. Filip Lardon

- Geneeskunde en Biomedische wetenschappen - Oncologie, kanker, wetenschappelijk kankeronderzoek - Fysiologie

Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.uantwerpen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen